Az államtitkár szerint megalapozatlanok a civil szervezet állításai

Forrás: Forrás: MDAC

-

A gödi otthonban engedély nélkül, jogsértő módon készültek fotók – mondta Czibere Károly. Az államtitkár szerint amit a civilek látni véltek, az nincs.


A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a gödi Topház Speciális Otthonban egy nemzetközi civil szervezet által készített fényképek nem alapozzák meg azokat a súlyos megállapításokat, amelyek megjelentek a sajtóban. Czibere Károly az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén ezt a vizsgálat eddigi adataira hivatkozva mondta. Az államtitkár azt is mondta, hogy nem tudja mi lesz a vizsgálat eredménye.

Az Emmi a múlt csütörtökön közölte, hogy rendkívüli vizsgálatot indított a gödi otthonban, mert a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű civil szervezet jelentése szerint a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak.

Amit az MDAC vélt látni, az nincs – hangzott el. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet engedély nélkül ment be, illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. „Jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés" – mondta az államtitkár.

Szerinte az a szervezet, amelyik jogsértően tevékenykedik, az nem jogvédelmet folytat, és nem is jogvédő. Czibere szerint a kormány minden jogvédő civil szervezettel együttműködésre törekszik, de azokkal nem, amelyek a gyerekek jogait sértik.

Az államtitkár szerint az eddigi vizsgálatokból azt is lehet látni, hogy vannak nehézségek a gödi otthonban, de azok nem olyan súlyúak, mint amiről a szervezet beszámolt. Példaként említette, hogy az intézményben az előírt 150 munkatárs helyett csak 142 dolgozik, továbbá, hogy sérült a lakók intimitáshoz való joga, mert a vécékben nincs elválasztópanel.

Czibere a média felelősségére hívta fel a figyelmet, utalva a korábbi, Alföldi utcai gyermekotthonról írtakra, amelyekről később az derült ki, hogy "teljes rágalom" volt.

Az államtitkár szavaira Szabó Tímea (Párbeszéd) reagált, és azt mondta, Czibere szavaiból arra következtet, hogy a kormány szerint jobb lett volna, ha napvilágra sem kerülnek a visszaélések. Ahelyett, hogy belátnák: évekig nem csináltak semmit az ellátórendszerrel, megint elkezdődik a civil szervezetek hibáztatása, amit a Párbeszéd felháborítónak tart – mondta Szabó.

Az államtitkár a bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a jövedelmi szegénység, a deprivációs mutatók és a foglalkoztatási adatok szerint az elmúlt három évben 800 ezer ember került ki a szegénységnek való kitettség zónájából. Szerinte nemcsak a szegények számát sikerült csökkentenie a kormánynak, hanem a szegények átlagjövedelmét is sikerült közelíteni a szegénységi küszöbértékhez.

A nagy gyermekintézményekben és a szociális otthonban élők kiköltöztetését indokolva azt mondta: Magyarországon nem élhetnek elkülönítve fogyatékos emberek és állami gondozott gyermekek, hanem biztosítani kell számukra, hogy közösségekbe ágyazottan éljenek, és ott kapják meg a szükséges szolgáltatásokat.

Czibere szerint ma 25 ezer ember él ma fogyatékos, vagy pszichiátriai otthonban, közülük 21 ezren élnek nagy intézményben. Ezekből 2023 végéig ki tudják majd költöztetni a fogyatékossággal élő emberek felét.

A kormánypárti képviselők azt mondták, vitathatatlanul sokat javult a helyzet a korábbi időszakhoz képest, de még így is sok a tennivaló. Révész Máriusz (Fidesz) példaként az egyedülálló nők helyzetét emelte ki, a Jobbikos képviselők pedig társadalmi szakadékról, a keleti és nyugati országrész között növekvő különbségekről beszéltek, és a pszichiátriai betegek kitagolásának a veszélyére figyelmeztettek.

Czibere szerint a kormány célzott program kidolgozását tervezi az egyedülálló nők helyzetének javítására.