Az államtitkár is megszólalt Teleki ügyben

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Szerinte azért tűnhet vegzálásnak az ügy, mert a Klik 24 órán belül kért be adatokat. A vizsgálat attól még jogos. A Klik elnökének menesztéséről egyelőre nincs döntés.


Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint nem volt indokolt, hogy a XIV. kerületi tankerület vezetője 24 órán belül kérjen be dokumentumokat a Teleki Blanka Gimnáziumtól arról, a tüntetés miatt maradtak-e el órák. Az államtitkár szerint simán lehetett volna adni két hetet is. (A Klik amúgy nem 24, hanem csak pár órás határidőt adott a dokumentumok átküldésére, hanem csak 5-6-ot.) Az államtitkár szerint ezért tűnhetett vegzálásnak az ügy. Viszont szerinte a szülői bejelentés után a tankerületi vezetőnek ki kell vizsgálnia az ügyet.

Az államtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondta azt is, érkezett hozzá olyan jelzés, hogy egy fővárosi iskolavezető azt kérte a szülőktől, ne küldjék 29-én iskolába a gyereket, vagy ha mégis, legyen rajta kockás ing. Egy ilyen levelet ő szülőként rossz néven venne az iskolától, a gyereken keresztüli nyomásgyakorlást nem tartja jónak.


A Klik elnöke még a helyén

Egy korábbi háttérbeszélgetésen elhangzott, pár héten belül menesztik a Klik elnökét, Hanesz Józsefet. Erről még nincs döntés. A Klebelsberg Intézményfenntartó átalakításáról a köznevelési kerekasztalon tárgyalnak. Az új struktúra körvonalai még nem dőltek el. A Klik elnöke azt javasolta, legyen 20 tankerület, ez a felvetés a kerekasztalon „borzolta a kedélyeket”, ez lehet, hogy a szakmai irányítást nézve kevés lesz.


A kormányzat július 1-el akarja átalakítani a Klik struktúráját, hogy szeptembertől már az új szisztémával lehessen indítani az új tanévet - mondta az államtitkár. Azt elismerte, hogy a Klik költségvetése alultervezett - a délutáni sajtótájékoztatón a finanszírozási problémák megoldását ígérte -, ám a bérek kifizetésével most nincs gond, csak a számlákkal.

A közbeszerzések is gyorsulhatnak. Ennek egyik elemeként létrejöhetnek központi raktárak, így az egyik sarkalatos probléma, a krétahiány könnyebben orvosolható lenne.

Palkovics beszámolója szerint több gimnáziumi vezető azon az állásponton volt, a 16 éves tankötelezettségi korhatáron nem kell változtatni.

Az államtitkár élesen bírálta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkáját, szerinte annak az eddigi tevékenysége nem volt jó, az oktatáskutatók sem látták el jól a feladatukat. 10-100 milliárdokat költöttek el oktatáskutatásra, de értékelhető tevékenység nem volt.