Az államkincstár azt állítja: az intézmények miatt csúsznak a bérek

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A fizetést az intézmények utalják - ezzel vágott vissza a Magyar Államkincstár arra, hogy miattuk csúsznak bérek a közszférában.


Cáfolja a Magyar Államkincstár, hogy az ő hibájukból csúszna a közszférában dolgozók fizetése. Közleményük szerint a kincstár „a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a 2015. november havi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. A munkabért – ahogyan eddig is – az intézmények indítják a saját banki számlájukról.” A kifizető tehát nem a kincstár, hanem például a pedagógusok esetében a súlyos adósságokkal küzdő fenntartó, a Klik.

Az elmúlt napokban az Index írt arról, hogy a közszférában dolgozók közül több százezren, köztük rendőrök, tanárok, a katasztrófavédelem vagy egészségügyi intézmények dolgozói nem, vagy csak késéssel kapják meg a decemberi fizetésüket. A lap információi szerint január elején is több százezren nem kapják majd meg a teljes decemberi fizetésüket, mivel a rendszer csak december 25-ig számfejti a béreket. Mindezt az Index szerint az magyarázza, hogy akadozik a bérszámfejtő rendszer.

A kincstár jelezte: a számfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítése érdekében arra is lehetőséget biztosítottak az intézményeknek, hogy még a régi (KIR3) rendszerben utalhassák az átállási időszakban (november 5-16.) keletkezett, illetve az előre látható kifizetéseiket.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az intézményeknél a megszokott fizetési idő nem feltétlenül vág egybe a törvényi határidőkkel (ez a köztisztviselőknél minden hónap 5-e, a közalkalmazottaknál, illetve a Munka törvénykönyve alá tartozó dolgozóknál 10-e), vagyis késedelem nem 2-a, hanem például 10-e után lesz. A központi illetményfizetési rendszerbe tartozók 3-áig megkapták a pénzüket. A kincstár egyúttal azt kéri az érintettektől, hogy ha késik a fizetésük, azt jelezzék a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen.