Az államfő és a kormányfő is lemondott a Közép-afrikai Köztársaságban

Fotó: Europress/AFP/Miguel Medina

Csádban mondott le a Közép-afrikai Köztársaság két legfontosabb vezetője. Az új hatalom kijelölését célzó tárgyalások később lesznek.


Lemondott a Közép-afrikai Köztársaság átmeneti államfője és miniszterelnöke is - jelentették be a csádi fővárosban, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECCAS) kétnapos csúcstalálkozója után. Az ECCAS vezetői „tudomásul vették a politikusok lemondását” - áll az eseményről kiadott hivatalos tájékoztatóban. A nemzetközi szervezet tagjai és a környező ország több vezető politikusa javasolta Michel Djotodia elnöknek és Nicolas Tiangaye kormányfőnek, hogy mondjanak le. Távozásukhoz az vezetett, hogy az elmúlt években képtelenek voltak véget vetni az országban tomboló vallási erőszaknak. A konfliktusban több ezer ember halt meg és egymillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A történtek hírére a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban az ellenzéki erők ünneplésbe kezdtek. Sokan azt remélik, hogy Djotodia távozása után abbamaradhatnak az erőszakos támadások, amelyeket a lemondását követelő fegyveresek követnek el. Szakértők szerint azonban az elnök és a miniszterelnök távozása hatalmi vákuumot teremthet az országban, ahol egyelőre nem világos, hogy az átmeneti kormány bukása után mikor lesz új vezetés.


Itt folynak a harcok


Márciusban a muzulmán Séléka szövetség több ezer fegyverese szállta meg Banguit. A katonák eltávolították a hatalomból Francois Bozizé keresztény államfőt. Azután a szövetség lázadóiból megalakult kormány irányította az országot, az elnöki tisztséget pedig Michel Djotodia vette át. Ő viszont nem tudta hatástalanítani a Séléka tagjait, akik gyilkoltak, erőszakoltak Banguiban, továbbá árvaházakat és segélyszervezeteket raboltak ki. A felháborodás akkora volt, hogy vidéken néhány hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat alakítottak. Ők vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják azóta is megvédeni közösségeiket a Sélékák támadásaitól. Ugyanakkor ők is számos vérengzést elkövettek muzulmán civilek ellen. A vallásháborúvá fajult összetűzésekről I. Ferenc pápa is megemlékezett december 26-án az úrangyala-imádságában. A folyamatos erőszak miatt négyszázezren váltak földönfutóvá az országban.


Az ENSZ is beavatkozott

Az ENSZ és az Afrikai Unió korábban 3400 fővel egészítette ki a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó 1600 fős francia egységet, így összesen hatezer katonával próbáltak meg véget vetni a vérengzésnek, mindeddig hiába.