Az állam megvenné, Pákh Imre elvinné a Munkácsy-képet

Forrás: MTI/Soós Lajos

-

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is megvásárolná a Munkácsy Krisztus-trilógiájába tartozó Golgotát, a tulajdonos Pákh Imre azonban inkább elszállíttatná a képet Debrecenből, de nem adja oda 6 millió dollárért.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is elkötelezett amellett, hogy Munkácsy Mihály Golgota című képe is állami tulajdonba kerüljön, és a trilógia együtt maradjon, szögezte le az MNB a Napi Gazdaságnak küldött közleményében. Ebben hangsúlyozzák azt is: nem felel meg a valóságnak Pákh Imre azon állítása, mely szerint bemutatta a kép megvásárlásáról szóló vételi szerződést és a banki utalási bizonylatot. „A valóság ezzel szemben az, hogy a jegybank által ismert utolsó ismert összeg 1988-ból származik, akkor Bereczki Csaba Gyula vásárolta meg 47 500 dollárért, ehhez képest a Pákh Imre által hivatkozott tízmilliós érték ennek több mint 210-szerese. Ilyen mértékű értéknövekedés még a műtárgypiacon is legalábbis szokatlan”, áll az MNB közleményében.

Pákh Imre a hétvégén jelentette be, hogy a tulajdonát képező festményt június 25-én elszállíttatja a debreceni Déri Múzeumból.
A Golgotáért az MNB) korábban 6 millió dollárt ajánlott, de Pákh 9 millió dollárt kért.

Az állam már megvásárolta a trilógiához tartozó Krisztus Pilátus előtt című képet, amely májusban érkezett vissza a kanadai Hamilton Galériából. A harmadik mű, az Ecce homo 1930 óta a Déri Múzeumban látható.