Az állam már nem ad pénzt arra, hogy a tanyákon legyen áram

Fotó: HVG / Stiller Ákos

-

A Földművelésügyi Minisztérium idén is meghirdette a tanyafejlesztési programot, idén azonban már nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.


Idén 725 millió forint jut tanyafejlesztésre – jelentette be a földművelésügyi miniszter Budapesten sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor elmondta, hogy a tanyán élők három területre pályázhatnak:

  • a települési és térségi fejlesztésekre 200 millió forint jut;
  • a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére 400 millió forint áll rendelkezésre;
  • a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni, 125 millió forintos keretösszeggel.

A tanyafejlesztési program 2011-ben indult, öt év alatt 1440 pályázatot bíráltak el pozitívan, ami mintegy 7,4 milliárd forint támogatást jelentett.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján 75 százalékra emelték a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét. A korábbi években ez 25, illetve 50 százalék volt. Továbbá a tanyafejlesztési programot a vidékfejlesztési programhoz (VP) igazították, hogy elkerülhető legyen a párhuzamos finanszírozás, ez uniós szabály is – jegyezte meg. Így például a tanyafejlesztési programban már nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.

Az államtitkár ismertette, hogy a települési és térségi fejlesztések támogatása körében pályázni lehet például a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére. Ebben a programban egy-egy pályázó – például helyi önkormányzat – 5 millió forintot kaphat 90 százalékos támogatás mellett. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére – például kis értékű gépek beszerzésére, képzésre – szintén lehet pályázni, a pályázható összeg 10 millió forint, 90 százalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatására 3 millió forint pályázható általában 75 százalékos támogatottsággal. De a 40 év alatti fiatal gazdák számára a támogatottsági szint 90 százalékos. A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre ugyancsak kapható támogatás, ami maximum 4 millió forint lehet 75 százalékos támogatottsági szinttel.

A pályázati felhívások a jövő hét második felétől a kormany.hu weboldalról tölthetők le, illetve elérhetők a www.hoi.hu honlapon is – derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből.