Az állam kapta az uniós pénzek harmadát

Fotó: Faludi Imre / Faludi Imre

-

A teljes 2007-2013-as EU támogatási keretet kifizette az ország. Innentől az államkassza finanszíroz.


Egy hónappal a zárás előtt teljes egészében kifizette a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési időszak rendelkezésre álló forrásait Magyarország – jelentette be Lipők Sándor megyei fejlesztési miniszteri biztos sajtótájékoztatón szerdán, Nyíregyházán. Ez a keret forintra átszámítva 8200 milliárd forint volt, ám a forint gyengülése miatt az utóbbi időszakban már előbb 8600 milliárddal, az utóbbi időszakban pedig 8900 milliárddal számolt a kormányzat. Ennek a kifizetése történt meg – igaz, a pályázatokat nyilvántartó honlap számlálója szerint nem most, hanem már a múlt héten.

Ez egyben azt is jelenti, hogy minden további kifizetést már a magyar államkassza áll. A folyósítást egyébként eddig is, hiszen azt gyakorlatilag előfinanszírozzák, a számlákat ezt követően küldik el Brüsszelbe. A százszázalékos lehívás idén már nem várható, mivel ahhoz nem csak a pénzügyi zárásnak kell megtörténnie (december 31-ig), hanem az uniós ellenőrzésnek is. A VS.hu úgy tudja, ez Magyarország esetében igen szigorú lehet.

Addig elméletben 95 százalékos lehívás elképzelhető, ám bizottsági forrásból úgy értesültünk, hogy az Európai Bizottság az október vége után befogadott számlákat már nem fizeti ki idén. A kifizetések állásáról tájékoztató weboldal tanúsága szerint jelenleg a támogatások 87,5 százalékát utalta már át Brüsszel.Az eltérésnek persze más oka is van: az Európai Bizottság több program esetében tart vissza pénzeket szabálytalan pályáztatás vagy felhasználás miatt. Az ügyek egy részénél már megoldás született - ennek köszönhető az, hogy az elmúlt hónapban már 304 milliárd forint érkezett Brüsszelből -, még mindig vannak azonban vitás esetek. Ilyen például az elhíresült aszfaltkeverő ügy, amely miatt a közlekedésfejlesztésre szánt pénzek akadtak el. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden az M1 hírcsatornának arról beszélt, hogy jelenleg 600 milliárd forintnyi uniós forrással kapcsolatban van vita a magyar kormány és az Európai Bizottság között.

Lipők Sándor arról is beszélt, hogy az idén csúcsot döntött a kifizetés: az év eleje óta már 2238 milliárd forintot utaltak át teljesítés után vagy előlegként. Ez az összeg 2013-ban 1700 milliárd volt, tavaly pedig 1850 milliárd.

Mindez persze összefüggésben van azzal is, hogy a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően másfél évig gyakorlatilag állt a pályáztatás az intézményrendszer átalakítása miatt. Ezt követően indult be a dömpingszerű kifizetés, amelyet az is segített, hogy számtalan nagyberuházásra irányították át a forrásokat. (Ilyen volt egyébként az M4-es autópálya fejlesztése is, a 110 milliárdos beruházást azonban leállították, miután az EU közölte: túlárazottnak ítéli a projektet, ezért nem hajlandó a támogatási keretből erre fizetni.)

A nagyberuházások túlsúlyát jelzi az is, hogy amíg a vállalkozásokhoz (közel 43 ezer támogatotthoz) 1654 milliárd forint jutott el, az állami cégeket 3017 milliárddal támogatta az EU.