Az állam is beszállhat az FHB tőkeemelésébe

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Engedett az államnak az FHB, miután a vagyonkezelő perrel fenyegette meg a bankot.


Lehetővé teszi az FHB az államnak, hogy részt vegyen a bank zártkörű tőkeemelésében – erről döntött csütörtöki ülésén az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatósága. Ezzel elkerülhető lehet az a per, amelyet az állami tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indított a bank ellen.

Az MNV azt kifogásolta, hogy kizárták az emelésből, amelyről a bank december 28-i rendkívüli közgyűlése döntött. Itt egyébként 67,5 százalékos, a részvények kibocsátási értékén maximum 4,45 milliárd forintos tőkeinjekcióról döntöttek, amelyet zárt körben lehet lebonyolítani. A vagyonkezelő elsőbbségi jogot kért a jelenlegi tulajdonosoknak tulajdonuk arányában, ezt azonban a közgyűlés nem szavazta meg. Az MNV szerint ezáltal csökkenhet 7,32 százalékos tulajdoni része.

Az FHB igazgatósága ezt cáfolta. A mostani döntéssel viszont azt erősítette meg, hogy a rohamtempóban, még az év vége előtt lezajlott emelésnél le nem jegyzett rész, névértéken 201 millió forint, az MNV-é. Ezt ugyanazon a december 28-i árfolyamon tehetik meg, mint a többi részvényes, vagyis 1,4 milliárd forintos tőkéről van szó. A bank szerint így a vagyonkezelő 7,32 százalékos tulajdonrésze is megmarad.