Az állam az egyik tanár zsebéből áttette a pénzt a másikéba

-

Évi nettó egymillió forintot is bukhattak a pedagógusok a szeptemberben bevezetett életpályamodellen, de hasonló összeget akár nyerni is tudtak. Egyelőre a vesztesek a hangosabbak, de a nyerteseknek is lehet hiányérzetük.


Úgy szólt az ígéret, hogy tavaly szeptembertől 32 milliárd forinttal, idén pedig 150 milliárddal több pénz lesz a pedagógusbérekre. Ha a tanárok osztottak-szoroztak, arra juthattak, hogy 160 ezer kollégával számolva ebből egyenként átlagosan bruttó 937 ezer 500 forint jut rájuk, vagyis néhány tízezer forinttal mindenképpen több pénzük lesz havonta a borítékban, mint korábban. Aki így kalkulált, nagyot tévedhetett.

Rózsadombi és borsodi szemszögből

Amíg ugyanis az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói, az adott településtől függött, milyen juttatásokat adnak pedagógusaiknak. A jobban eleresztett városok, falvak bőségesen ki tudták egészíteni azt a pénzt, amelyet a tanulók száma alapján adott az állam. Egy rózsadombi gimnáziumban volt 13. havi bér, pedagógusnapi jutalom, könyvpénz és ruhapénz, étkezési utalvány. Az elnéptelenedő vagy éppen hátrányos helyzetű gyerekekkel túlnépesedett falvakban az önkormányzat egy fillérrel sem tudta kiegészíteni a tanárok illetménytábla szerinti kötelező fizetését. Most viszont az azonos nívó a célkitűzés: ne legyenek elitiskolák, ugyanolyan oktatási szolgáltatást nyújtsanak az ország egyik leggazdagabb településén, Budaörsön, mint a leszakadó borsodi faluban, Igricin. Az eredmény: a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban akadnak olyanok, akiknek évente egymillió forinttal csökkent a juttatásuk, az igrici általános iskolában viszont a korábbi havi 120 ezer forinttal szemben már 180-190 ezer forintot visznek haza a tanárok.

Perben, haragban, számháborúban

Nem véletlen, hogy nagyvárosokban készülnek próbaperekre a tanárok. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) a tanárok új besorolásánál nem a valódi végzettséget vette figyelembe, sőt volt olyan eset is, hogy a szeptemberben aláírt munkaszerződésben utólag módosítottak a besoroláson. Miskolcon ügyvédet fogadtak és feljelentést is tettek a pedagógusok. A rendőrség okirat-hamisítás gyanújával nyomoz az ügyben. A KLIK is belső vizsgálatot ígért, de álláspontja szerint a jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy az illetmény a munkakörhöz előírt végzettséghez igazodik, nem pedig a valós végzettséghez. Így egy általános iskolai tanárnál “elvész” az egyetemi végzettség vagy a doktori. Lichy József ügyvéd a VS.hu-nak elmondta: állásfoglalást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, definiálja, mi az előírt végzettség az egyes munkaköröknél, és annak alapján indítják meg a munkaügyi pereket a KLIK-kel szemben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azért is méltatlankodott a VS.hu érdeklődésére, mert azok a táblázatok, amelyeket a szaktárca még az életpályamodell bevezetése előtt ismertetett a tanárokkal, jóval nagyobb béremeléssel kecsegtettek, mint ami megvalósult, a KLIK az ígéreteknek csak a 60 százalékát teljesítette. Mindezt úgy, hogy a munkaterhelést 40-45 százalékkal növelték. Egyrészt a kötelező heti óraszámot az eddigi 22-ről felemelték 22-26-ra, az iskolában legalább 32 órát kell benntartózkodni, és már a helyettesítésekért sem jár pluszpénz. A KLIK a VS.hu kérésére úgy összegezte a béremelés eredményét, hogy 2013 augusztusához képest az új besorolások szerinti szeptemberi fizetések átlagosan 30-70 ezer forinttal nőttek. Azt azonban az új intézményfenntartó is elismerte, hogy az összességében 30-60 százalékos növekedés csak a pótlékok és egyéb kifizetések nélküli bérre vonatkozik. A pedagógusoknál hiányzó pénzt eddig az önkormányzatok állták.  

Papír és sablon grátiszba

A fenntartóváltás más kellemetlenségekben is megnyilvánul - magyarázta a VS.hu-nak a budaörsi gimnázium tanára, Tollner József. Míg korábban egy fizetéselőleget a viszonylag önállóan gazdálkodó iskola már másnapra teljesíteni tudta az azt kérelmező tanárnak, most több mint egy hónapba telik, mire a KLIK elbírálja azt. Vagyis teljesen értelmetlenné válik. Az igrici tanárok persze maradéktalanul örülnek a több pénznek, de délután 4 óráig nekik is mindenképpen bent kell maradniuk. Ráadásul az új rendszer nem honorálja az aktívabb pedagógusokat, hiszen nem jár plusz juttatás semmilyen többletmunkáért. (Kivétel ez alól az uniós pályázatokon elnyert pénz, de annak lehetősége eddig is megvolt.) A pedagógusok tehát az évi 150 milliárd forintért cserébe jókora bürokráciát kaptak a nyakukba. Ha például manapság egy fénymásoló elromlik egy iskolában, kijön valaki a KLIK-től, és szemrevételezi, igazmondóak-e a tanárok, és valóban kipurcant-e a szerkezet. Ezután az iskolának három különböző szerelőtől ajánlatot kell kérnie a javításra. Ezek közül a KLIK kiválasztja, melyik a nyertes, és ezután jöhet a szakember. Kivéve, ha a KLIK azt üzeni, hogy most éppen nincs erre pénze. Az állami fenntartó egyébként országosan 198 tankerületet működtet, egy-egy kerületben nagyjából 15 ember végzi a papírmunkát. Az igrici polgármester, Kislászló Csaba szerint így összességében a fenntartás sem lett olcsóbb, miközben az iskolák önálló arculata, sokszínűsége háttérbe szorult.