Az alkotmánybírósági intő után helyretette döntését a Kúria

-

A korábbi hitelesítés után most elutasította a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, amely így végleg lekerült a napirendről.


A Kúria kedden helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését - derül ki a Kúria honlapjáról. A Kúriának azért kényszerült megváltoztatnia korábbi határozatát, mivel az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani.

Az ügyben idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett népszavazást. Arról kérdezte volna a szavazópolgárokat, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak-e negyven év munka után.

Az NVB azonban április végén megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, arra hivatkozva, hogy megítélése szerint a kérdésben tartott érvényes és eredményes népszavazás jövőbeli költségvetési törvényben szereplő kiadásokat érintene, az alaptörvény szerint azonban nem lehet népszavazást tartani a központi költségvetésről szóló törvény tartalmáról.

A szervező azonban felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, a Kúria pedig júniusban - az NVB határozatát megváltoztatva - a kérdést hitelesítette, részben azért, mert álláspontja szerint önmagában az a tény, hogy a kérdésnek költségvetési kihatása van, nem jelenti azt, hogy ne lehetne abban népszavazást tartani. Annak idején a vizitdíjról és társairól tartott referendumnak is volt költségvetési kihatása, és elvben az akkori alkotmány szerint sem lehetett költségvetést érintő ügyben népszavazást tartani.

A hitelesítő döntés után megkezdődött a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás gyűjtése, amikor több magánszemély és szervezet alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ügyben. Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 15-én megsemmisítette a Kúria hitelesítő határozatát, mert úgy ítélte meg, hogy az - a Kúria érvelésével ellentétben - érinti a költségvetést. Az Ab szerint emellett a nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi hitelesítő döntése.

A Kúria ezt követően a népszavazási ügyben a felülvizsgálati kérelem tárgyában új határozat hozatalát rendelte el, ezt kedden hozták meg. A felülvizsgálati kérelmet elutasították, és helybenhagyták az NVB hitelesítést megtagadó döntését.