Az Alkotmánybírósághoz fordul az OTP a kártalanítási törvény miatt

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Bencsik László, vezérigazgató-helyettes azt mondta, hogy az OTP már beadta a keresetét a bírósághoz a Beva döntésével kapcsolatban, nevezetesen hogy a Quaestor-botrány fiktív kötvénytulajdonosait is kártalanítsák. A bank ezenkívül azt tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a Quaestor kártalanítási törvény és Quaestor Kártalanítási Alap miatt, mivel az OTP meggyőződése, hogy a törvény alkotmányellenes.


Bencsik beszélt arról is, hogy az OTP a magyarországi ügyfeleknek várhatóan összesen 170 milliárd forintot számol el és fizet vissza az elszámolási és forintosítási folyamatban, eddig pedig 111 milliárd forintot térített vissza a bank készpénzben, illetve hitelcsökkentés formájában a devizahiteleseknek.


A bank összesen 530 ezer levelet küldött ki az elszámolás kapcsán az élő, lejárt és felmondott devizahitelekről, eddig a kiküldött értesítésekhez képest kevesebb mint egy százalék panasz érkezett az OTP-hez. A bank az élő deviza ügyletekre 85 milliárd forintot számolt el és fizetett vissza az ügyfeleknek, a lejárt devizahitelekre pedig 26 milliárd forintot térített vissza - közölte vezérigazgató-helyettes. A folyamat folytatásaként a forinthitelekre várhatóan visszajáró összegekre 12 milliárd forint céltartalékot tett félre az OTP.

Azt mondta, hogy a banknál „egy tipikus svájci frank jelzáloghiteles" ügyfél 37,1 százalékkal fizet kisebb törlesztőrészletet, mint akkor fizetne, ha nem lett volna az elszámolás és forintosítás, illetve, ha az adott hónapban nem vette volna igénybe az árfolyamgát nyújtotta kedvezményt. Kiemelte, hogy az egész folyamat lezárása végül is együttesen évente mintegy 10 milliárd forinttal csökkenti a csoport nettó kamateredményét. Az elszámolás és forintosítás hatásaként - adózás előtt - a részvényesi vagyon 185 milliárd forinttal csökken.


Komoly működési költségcsökkentés lefaragásba kezdett Oroszországban az OTP, 2016-ban 24 százalékkal lehet alacsonyabb a működési költség, mint 2014-ben. A bank egyebek mellett az oroszországi bankfiókok számát 198-ról 134 egységre csökkenti. Emellett elindították a Touch Bank elnevezésű teljesen digitális, online bankjukat Oroszországban, amellyel egy nyereséges, alacsony működési költségű üzleti modellt akarnak meghonosítani az orosz bankpiacon.


A vezérigazgató-helyettes elmondta: az OTP Bank menedzsmentje nem szokott a jövőre vonatkozóan előrejelzéseket közölni, de a következő évekre most az várják, hogy 2017-re a hitelintézet 16-19 százalékos tőkearányos megtérülést is elérhet, a konzervatív, illetve az optimista forgatókönyvek alapján.