Az Alkotmánybíróság sem engedi indulni Putyin ellenfelét

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson - írta pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség.


A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát.

Az ellenzéki politikus a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést is kezdeményezett.