Az Alkotmánybíróság is tárgyalja a népszavazási botrányt

Forrás: VS.hu

-

A testület jövő heti ülésének napirendjére tűzte a népszavazással kapcsolatos panaszt. A beadvánnyal lehetővé szeretnék tenni, hogy több hasonló népszavazási kérdésben is lehessen egyszerre aláírásokat gyűjteni.


Az ellenzéki Párbeszéd Magyarországért arra hívta fel a figyelmet, hogy a panasz hónapok óta a testület előtt fekszik, de eddig nem vették napirendre.

A PM február 24-én levélben kérte Lenkovics Barnabást, az Alkotmánybíróság elnökét, hogy az általa vezetett testület mielőbb tárgyalja azt a népszavazási törvényről szóló panaszt, amely hatályon kívül helyezné az úgynevezett párhuzamossági moratóriumot.

Egy nappal korábban történt a botrányos eset a Nemzeti Választási Iroda előtt, amikor a szocialisták nem tudták beadni népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi zárvatartásról, mert egy idős nő, a herceghalmi fideszes polgármester felesége kigyúrt Fradi-drukkerek karéjában beelőzött.

A Párbeszéd Magyarországért álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva ellehetetlenülnek népszavazások. A közvetlen demokráciához való jog ilyen módon való korlátozása érthetetlen és aránytalan – vélekedik közleményében az ellenzéki párt.