Az áldozatok számáról vitáznak Szíriában

Fotó: SANA / HO

-

Az USA szerint 64, a megfigyelők szerint tízszer ennyi civil halt meg a szíriai koalíciós bombázásokban.


Az Egyesült Államok hadseregének szerdai közlése szerint 64 civil vesztette életét bizonyítottan az utóbbi egy évben 24 koalíciós légicsapásban Szíriában és Irakban.

Az adat a tavaly november és az idei szeptember közötti időszak legutóbbi vizsgálati eredményein alapul, és nincs benne egy júliusi légitámadás, amely valószínűleg 56 polgári személlyel végzett Szíriában, és hiányzik az e heti keddi, Irakban végrehajtott légitámadás, amelynek húsz civil áldozata lehet. Ezt az adatot a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közölte szintén szerdán.

Az Egyesült Államok vezette koalíció megerősítette, hogy kedden légicsapást hajtott végre a térségben, de vizsgálat nélkül egyelőre nem vállalta a felelősséget a civil áldozatokért.

Az amerikai hadsereg vizsgálatokkal megerősített adatai szerint az Iszlám Állam elleni koalíciós légicsapásokban eddig összesen 119 polgári személy vesztette életét és 37 sebesült meg.

Az OSDH szerint ugyanakkor 680 civil, köztük 169 gyerek halt meg 2014 szeptembere óta a nemzetközi koalíció szíriai légicsapásaiban, az iraki áldozatokat nem számítva.