Az Alaptörvény-módosítás terve ellen tüntettek a Kossuth téren

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-


Körülbelül ezer ember vett részt a Kossuth téren az alaptörvény módosítása ellen meghirdetett demonstráción, melyet a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szervezett. Tudósítónk jelentése szerint a demonstrálók között nagy arányban voltak idősek, sok volt a külföldi tévéstáb, ugyanakkor rendőri készültség szinte egyáltalán nem volt.A beszédeket egy ácsolt színpadról mondták el a felszólalók, mások mellett Magyar György ügyvéd, Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója és Bokros Lajos, a MoMa elnöke.


A felszólalók arról beszéltek, hogy a Fidesz javaslata arra jó, hogy félelemben tartsák az embereket, és egy provokáció is elég lenne ahhoz, hogy „a jogainkat súlyosan korlátozzák”.

A szónokok arra buzdították a demonstrálókat, hogy „minél több embert győzzenek meg, hogy a következő választáson már mi nyerjünk”. Ha a tervezetet elfogadják, „közelivé válik a diktatúra”, mondták a szónokok.A tervezet, amely ellen tiltakoznak, lehetőséget adna a kormánynak, hogy terrorhelyzetre hivatkozva parlamenti felhatalmazás nélkül egyfajta szükségállapotot vezessen be.


A kétharmados parlamenti jóváhagyást igénylő javaslatról itt írtunk bővebben. A ellenzéki pártok tiltakoznak, a Fidesz azonban kitart a tervezet szükségessége mellett.


MoMa; Modern Magyarország; alaptörvény-módosítás elleni tüntetés; Kossuth tér