Az al-Shabab vállalta a felelősséget a legbénább terrortámadásért

Forrás: airlive.net

-

A gépet nem sikerült felrobbantani, csak a terrorista esett áldozatul a bombának, ráadásul még csak nem is azon a gépen ült, amelyet eredetileg célpontul választott a terrorszervezet.


A Daallo Airlines Mogadishuból felszálló Airbus 321-es repülőjét az al-Shabab terrorszervezet egyik embere próbálta felrobbantani február másodikán. A dzsihadista a felszállás után 15 perccel robbantotta fel a bombáját, de mivel a gép ekkor még csupán 3300 méteren volt, így a nyomásváltozás nem vetette szét a gépet. A támadásnak egy áldozata volt, a terrorista.


Az al-Shabab e-mailben vállalta magára a felelősséget. Azt is közölték, hogy a robbantás válasz volt a nyugati hatalmak szomáliai tevékenységére – írja a BBC.A levélből az is kiderül, hogy a szervezet eredetileg a Turkish Airlines gépét akarta felrobbantani, ám azt a járatot a rossz időjárás miatt törölték. Így világosabb a támadás oka: Törökország valóban olyan NATO-tagország, amely támogatja a szomáliai missziókat.


A terrorszervezet elismerte, hogy nem jártak sikerrel a gép felrobbantásával.

A szomáliai hatóságok nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amelyen a feltételezett robbantó szerepel. A merénylet kapcsán eddig húsz embert vettek őrizetbe.