Az al-Kaida terroristáival végeztek a Fülöp-szigeteken

Forrás: Fotó: Europress/AFP/ Noel Celis

-

Az al-Kaidához kötődő tíz terroristával végzett több órán át tartó összecsapásban egy Fülöp-szigeteki katonai kommandó az ország egyik déli szigetén. Az akció annak a hadműveletnek volt a része, amelyben a terroristák külföldi túszait akarja kiszabadítani a hadsereg.


A Jolo-szigeten szerda este történt akcióról csütörtökön számolt be egy katonai szóvivő. A kommandó az Abu Sayyaf csoport egy körülbelül 300 fős alakulatán ütött rajta. A hadsereg saját veszteségét nyolc halott, illetve sebesült áldozatban adta meg. A terroristák között is van 15 sebesült.

A szóvivő elmondta, hogy a terroristák - akik két kanadai, egy holland, egy norvég és egy japán túszt tartanak fogva - kisebb egységekre oszlottak, és bemenekültek a sziget belsejébe. A hadsereg hajtóvadászatot indított utánuk.

Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök novemberben adott utasítást a hadműveletre, miután az Abu Sayyaf lefejezett egy malajziai túszt. Az Abu Sayyaf az egyik legkegyetlenebb iszlamista szervezet a többségében keresztények lakta szigetországban, amelynek a főleg muzulmánok lakta, déli részén tevékenykedik.