Az Airbnb betiltása csökkentené az albérletek árait

Forrás: MTI/MTVA / Marjai János

-

Néhány társasház tiltása nem fogja megállítani a rövid távú lakáskiadást.


Csökkenhetnek az albérletárak, ha egyre több társasház tiltja meg az Airbnb-s lakáskiadást – írja a Magyar Nemzet. Ha elterjed az Airbnb tiltása, annak hosszú távú következménye az lehet, hogy olcsóbbá válnak az albérletek. Ahhoz azonban több ezer lakásban kellene az Airbnb-t betiltani, hogy komoly hatása legyen az albérletárakra – mondta Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője. Korábban a Figyelő arról írt: két V. kerületi házban is olyan határozatot fogadtak el a lakók, amely meggátolja a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását.

A lakásárakat nem befolyásolná, ha elterjedne a tilalom, mivel a befektetők átállnának a hosszú távú kiadásra, vagyis a hagyományos bérleti konstrukcióra – mondta Rutai.

Amszterdam 2014-ben évi 60 napban maximalizálta a turisztikai célú lakáskiadás időtartamát, Izlandon ugyanez 90 nap, és regisztrációhoz is kötik a tevékenységet. Berlinben május óta, New Yorkban pedig a nyártól tilos a rövid távú lakáskiadás, Barcelonában pedig csak önkormányzati engedéllyel lehet az Airbnb rendszerében lakásokat kiadni.