Az agyonlőtt Borisz Nyemcovot is jelölték az idei Szaharov-díjra

Fotó: RIA Novosti / Andrey Stenin

-

Az esélyesek közt emlegetik a 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélt szaúdi bloggert. Ismét jelölték Edward Snowdent is.


Nyilvánosságra hozta csütörtökön az Európai Parlament annak a hat jelöltnek a nevét, akik közül az egyik átveheti idén decemberben az Európai Parlament által a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott Szaharov-díjat.

Esélyes a díjra Ráif Badavi szaúdi blogger, akit 10 börtönbüntetésre és 1000 botütésre ítéltek hazájában, mert honlapot indított a vallás szerepének megvitatására az országban, amit az ottani igazságszolgáltatás büntetendő eretnekségnek talált.

A jelöltek között van a Demokratikus Egység Kerekasztal által képviselt venezuelai demokratikus ellenzék és az ottani politikai bebörtönzöttek.

A hat jelölt egyike a szomáliai Edna Adan Ismail, aki korábban a szomáliföldi autonóm terület külügyminisztere és családügyi minisztere is volt, s aki jelenleg a nevét viselő, általa alapított szülészeti, nőgyógyászati klinika igazgatója, és a női nemi szervek megcsonkítása elleni mozgalom egyik vezéralakja.

Posztumusz kaphatja meg a díjat Borisz Nyemcov orosz liberális, ellenzéki politikus, akit februárban a nyílt utcán lőttek agyon Moszkvában.

Oroszországhoz kapcsolható a Szaharov-díj másik potenciális kitüntetettje, Nadija Szavcsenko is. Szavcsenko az ukrán hadsereg pilótája volt, tavaly az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen esett fogságba, majd Oroszországban újságírók meggyilkolásával vádolták meg, ami miatt azóta is egy orosz börtönben raboskodik. Nemzetközi szerveztek a szabadon bocsátását követelik, távollétében parlamenti képviselővé is választották Ukrajnában.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett tömeges adatgyűjtésről információkat kiszivárogtató, jelenleg Oroszországban lévő Edward Snowdent már korábban is jelölték az EP által adományozott kitüntetésre. Idén közösen jelölték a díjra a nagyvállalatok adófizetési kötelezettség jelentős része alóli kibújását lehetővé tévő luxemburgi adómegállapodásokról a leplet lerántó Antoine Deltourral, a PriceWaterhouseCoopers korábbi könyvvizsgálójával és Stéphanie Gibaud-val, az UBS svájci bank francia leányvállalatának egykori marketingkommunikációs munkatársával, aki a pénzintézetnél zajló adóelkerülést és adócsalást leplezte le.

A díjra az Európai Parlament bármely képviselőcsoportja, vagy legalább negyven képviselő jelölhet valakit. A hat jelölt közül az EP illetékes bizottságai hármat emelnek majd ki október 15-én. Közülük pedig október 29-én választja ki az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája, hogy ki kapja idén a Szaharov-díjat, melyet a decemberi plenáris ülésen adnak majd át.