Az agrárium és a fogyasztás húzza csak a gazdaságot

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Kálmándy Ferenc

-

Tavaly mindössze 1,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság – ami az uniós átlag 1,9 százaléknál is alacsonyabb.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2016 IV. negyedévében 1,6 százalékkal volt magasabb 2015 negyedik negyedévénél, a '16-os őszt azonban csupán 0,4 százalékkal haladta meg a tél. Az egész évet nézve – a szezonális hatásokat kiszűrve – a GDP csupán 1,8 százalékkal emelkedett. A kormányzat és a jegybank előzetesen 3 százalékot meghaladó növekedést jósolt 2016-ra.

A KSH adatai szerint 2016 IV. negyedévében az ipar hozzáadott értéke 0,8, ezen belül a feldolgozóiparé 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a nagyobb súlyú ágazatok közül a számítógép-, elektronikai- és optikaitermék-gyártás növekedése volt a legjelentősebb, a járműgyártás hozzáadott értéke ugyanakkor csökkent. Az iparon belül a nem ipari jellegű tevékenységek teljesítménye lett kisebb. Az építőipar teljesítménye tovább csökkent, a IV. negyedévben 13 százalékkal. Az ágazaton belül leginkább az egyéb építmények építése esett vissza.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 18 százalékkal növekedett – ami a statisztikusok részéről erős becslés. Ugyanis a IV. negyedéves adatba már beleszámolják a jövő évi – vagyis az idei – várható termésátlagokat is. Amennyiben azonban a természet nem lesz annyira kegyes az agráriumhoz, mint korábban volt, akkor könnyen csökkenhet ez az érték – vagyis utólag még tovább csökkenhet a GDP-emelkedés.

A háztartások tényleges fogyasztása 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült.