Az adóhatóság komoly stikliket talált a Budapest Szíve építőjénél

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Az adóhatóság nyomoz a Budapest Szíve projekt egyik kivitelezőjénél, a Bau Holding 2000 Zrt. után – tudta meg a VS.hu. A cég százmilliós adótartozást görgetve ment csődbe. Előtte a vagyon nagy része egy másik, uruguayi cégbe került.


Az V. kerület egyik kedvenc építőipari vállalkozása, a Bau Holding 2000 Zrt. után nyomoz Nemzeti Adó-és Vámhivatal. Ez a Fővárosi Főügyészség lapunknak megküldött válaszából derült ki, a nyomozás felügyeletét ugyanis az ügyészség látja el.


Az adóhatóság csődbűntett vétsége miatt nyomoz. Részleteket ugyan nem árultak el, de a büntetőtörvénykönyv szerint a társaság vagy olyan tevékenységet végzett, amiről tudta, hogy annak nincs meg a fedezete, vagy a csődeljárás alatt kimentette a vagyonát.

A cég még 2011-ben került fel a 100 millió forintot meghaladó 180 napon túli adótartozással rendelkező gazdasági társaságok közé. Azóta sem került le a listáról.

A Bau Holding a belvárosi önkormányzat egyik sokat foglalkoztatott építőipari vállalkozása volt. Az Átlátszó összesítése szerint 2006-2009 között 728 millió forint értékű megbízást kapott a kerülettől.


Az EU unszolására nyomoz az ügyészség

A cég részt vett a 15 milliárd forintból megvalósuló fővárosi fejlesztésben, a Budapest Szíve programban is. A VS.hu januárban számolt be arról, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) a projektet több szabálytalanság miatt elmarasztalta. A Fővárosi Főügyészség erre hivatkozva március elején hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Az OLAF és ügyészség nem árult el részleteket arról, hogy pontosan mi a probléma a beruházással. Az Index még 2012-ben arról írt: az EU a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcák építését kifogásolja. A lap szerint úgy találták, hogy irányított közbeszerzés folyt, olyan szigorú feltételeket szabtak, hogy csak egy konzorcium pályázott. Az Index meg is nevezte a konzorciumot alkotó Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-t és a Bau Holding 2000 Zrt.-t.


-


Uruguayba szállt a vagyon

A Bau Holding 2000 Kft.-t 1999-ben alapította Borzován János. A társaság összeomlása szinte egybeesik a Budapest Szíve projektsorozat egyik ütemének 2011-es átadásával. A társaság vagyonának 30 százaléka maradt a cégben. Kétharmada 2011 áprilisától jogutódlásos kiválással a Tér Bau Holding Építőipari Zrt.-be, illetve a Tér-Plusz Vagyonkezelő Kft.-be került.

A Bau Holding végelszámolását 2010-ben kezdték meg, ami felszámolásba fordult, és 2014. augusztusban lezárult. A Nógrád megyei cégbíróság – a cég a Belgrád rakpartól Salgótarjánba költözött 2010-ben – tavaly szeptemberben megszüntette a társaságot. A cégnek 2009 volt az utolsó éve, ekkor 1,2 milliárdos bevétellel 35 millió forintos eredményt ért el.

A 2010-es megalakulása óta nulla forintos árbevételt produkáló Tér-Plusz Vagyonkezelőnek ma is Borzován a tulajdonosa, a Tér Bau Zrt.-nek már nem. Ezt a cégét – ahová a Bau Holding 2000 Zrt. vagyonának 64 százaléka került – egy évvel ezelőtt a Medicor Latinoamericana Sociedad Anonima nevű uruguayi cégnek értékesítette.

A Fővárosi Főügyészség a Budapest Szíve projektet érintő nyomozással a Budapesti Rendőr-Főkapitányságot bízta meg. Érdeklődésünkre a rendőrség – a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva – elhárította a válaszadást. Így nem tudtuk meg, hogy a Bau Holdingot érinti a Budapest Szíve program miatti vizsgálat.

A belvárosi önkormányzat a VS.hu-val azt közölte, az OLAF bejelentése miatt indított eljárásról a sajtóból értesült, hivatalos megkeresés a mai napig nem érkezett. „Az eljárás a Budapest Szíve programot érinti, melynek kapcsán továbbra is fenntartjuk, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzata mindenben a szabályoknak megfelelően járt el" – írták.