Az adófizetők pénzéből vette meg a Real Madrid Bale-t?

Fotó: Getty Images / Gonzalo Arroyo Moreno

-

Három EP-képviselő vizsgálatot kezdeményez az ügyben, mert úgy vélik, hogy egy EU-s pénzből kisegített bank adott kölcsönt a klubnak a walesi sztár megvásárlására.


Az Európai Parlament három tagja, Daniel Dalton angol, Sander Loones belga és Ramon Tremosa katalán képviselő vizsgálatot indítana a Real Madrid ellen Gareth Bale 2013-as megvásárlásának ügyében – írja a Telegraph.

A brit lapban megjelent cikk szerint Daltonnak, az egész eljárás kezdeményezőjének a Football Leaks által kiszivárogtatott szerződés egy pontja szúrt szemet. Ebből ugyanis nemcsak az derült ki, hogy a korábban állított 92 millióval szemben a walesi támadóért valójában 101 millió eurót fizetett a Real Madrid, hanem az is, hogy a pénz egy részét az a Bankia nevű spanyol pénzintézet adta, amelyet 2010-ben 18 milliárd eurós segéllyel mentett meg a csődtől az Európia Központi Bank.

„Ha valóban az adófizetők pénzéből vette meg a Real Gareth Bale-t, akkor ez egy olyan ügy, amellyel az EP-nek foglalkoznia kell – mondta Dalton. – A Real Madrid a világ leggazdagabb klubja, mégis állami bankok, azaz az adófizetők pénzét használja, hogy százmillió eurós üzleteket köthessen. Az EU-nak meg kell vizsgálnia, hogy a Real Madrid nem tesz-e szert ezáltal jogosulatlan versenyelőnyre.”

A beadványt aláíró három képviselő még tovább megy a Real és a Bankia kapcsolatát vizsgálva. Feltételezésük szerint ugyanis a Bankia, amely a 2010-es EKB-kölcsön idején a Real Madrid adósságállományát birtokolta (átvette a klubtól annak tartozását), az akkori két legértékesebb játékos, Kaká és Cristiano Ronaldo szerződését is felajánlotta fedezetként az EKB kölcsönéért. A képviselők szerint az adósság átadásával a Real ugyancsak versenyelőnyre tett szert, például az angol klubokkal szemben, úgy a pályán, mint az üzleti életben.