Az adatvédelmi hatóság vizsgálja a paksi titkokat

Fotó: MTI / H. SzabÛ S·ndor

-

A titokfelügyeleti eljárás az LMP kezdeményezésére indul.


A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntéséről az LMP számolt be. Az ellenzéki párt a paksi bővítési tervekhez kapcsolódó orosz-magyar megvalósítási megállapodások teljes körű titkosítása miatt kezdeményezett titokfelügyeleti eljárást, amelynek megindításáról kedden kapott tájékoztatást.

Az LMP üdvözli az eljárást, az esélyt, hogy valaki végre a törvények betartására kényszeríti a kormányt. A párt biztatónak tartja, hogy immár az érintett hatóságoknak is feltűnik a magyar és az uniós jogrend, illetve a hazai kormányzati gyakorlat közötti kiáltó ellentmondás - de a vizsgálat önmagában nem elég: teljes átláthatóságot követelünk a 4000 milliárd forintos állami, vagyis közpénzből végzendő beruházás körül.

Az LMP szerint ugyanis annak belátásához még vizsgálatra sincs szükség, hogy a mindenre kiterjedő titkosítás aligha állhat összhangban például a magyar és az európai jog részét képező, a környezeti adatok nyilvánosságát garantáló Aarhusi Egyezménnyel és az Alaptörvénnyel sem.