Az a baj, hogy nálunk minden vízilabdázó fantasztikus megasztár

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A jelenleg a Ferencvárosnál dolgozó Gerendás György szerint a világbajnokságon az volt a férfi-vízilabdaválogatott egyik legnagyobb problémája, hogy a 14. játékost is világsztárként kezelte a média, pedig ez messze van a valóságtól. A játékosként olimpiai bajnok 61 éves szakember a tőle megszokott őszinteséggel beszélt arról, mi a baj a magyar pólóval.


Benedek Tibor, a férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint kudarc, Kemény Dénes, a magyar szövetség elnöke szerint csalódás volt a férfiak hatodik és a nők kilencedik helye a világbajnokságon. „Az 1972-es olimpia elveszített döntője után Rajki Béla azt mondta, hogy távozik a válogatott éléről, mert a vízilabdában a második hely kudarcnak számít. Ezek után a hatodik és a kilencedik helyről mit lehet mondani?” – tette fel a kérdést Gerendás György, akinek segítségével megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történhetett a kazanyi vébén, és min kell változtatni ahhoz, hogy a riói olimpián újra éremesélyesek legyünk.


Merész András női szövetségi kapitány gyakorlatilag a vébé után azonnal felajánlotta a lemondását, és bár azt egy darabig nem fogadta el a szövetség, végül rábólintott a vezetőség, és a legutóbb az új-zélandi női válogatottat irányító Bíró Attilát nevezte ki a posztra. Az utánpótlás szövetségi kapitánya az a Faragó Tamás lett, aki 2000 és 2005 között irányította a felnőtt női válogatottat is, amellyel világ- és Európa-bajnok, valamint Világkupa-győztes lett.


Merész szerint megfáradt a kapcsolata a lányokkal


Merész András 2011 óta töltötte be a posztot, világbajnoki bronzérmet (2013) és két Európa-bajnoki harmadik helyet szerzett a válogatottal (2012 és 2014), a londoni olimpián pedig a negyedik helyen zárt a csapattal. Azt mondta, megfáradt a kapcsolata a játékosokkal, hiszen volt, akivel már zsinórban tíz éve dolgozott együtt.


A házasság jó dolog, csak kicsit sokáig tart,

ezt Eötvös József óta tudjuk. Abszolút megértem Merész Bandit, velem is történt olyan, hogy már nem nagyon tudtam újat mondani a játékosaimnak, hiszen láttam az arckifejezésükön, hogy ezt már többször hallották tőlem. Van ilyen, és ha Bandi úgy érezte, hogy megfáradt a kapcsolatuk, akkor az úgy is van” – mondta Gerendás.

A jelenleg a Ferencváros férficsapatánál szakmai igazgatóként dolgozó szakember hasonlóan bánt mindig is játékosaival, mint Merész, aki a vébé után azt mondta, hogy szerinte nem feltétlenül volt jó taktika az, hogy minden vereség után magára vállalta a felelősséget.

„Ezzel nem értek egyet. Bandi csak azt csinálta, amit a világ diktál. Ha egy csapat nyer, akkor az egekbe emelik a játékosokat, ha pedig veszít, akkor kirúgják az edzőt. Hozzám sokkal közelebb áll az, amit ő csinált, általában én is elvittem a balhét a játékosaim helyett.”


Gerendás György az egyik legtapasztaltabb magyar pólóedző


A női válogatott szerepléséről Kemény Dénes úgy fogalmazott, hogy gyakran a komoly játékerőt képviselő csapatok ellen is felvették a versenyt, de a kritikus helyzetekből szinte soha nem jöttek ki jól. Gerendás szerint nagyon különböznek a férfi és a női játékosok, ezért teljesen máshogy kell velük bánni az ilyen szituációkban. „Viszont azt nem tudom megmondani, hogy a nőknél mi lehet a siker kulcsa, hiszen sosem dolgoztam nőkkel. Van egy 17 éves lányom, aki vízilabdázik, neki próbálom sokszor ápolgatni a lelkét, ő az egyetlen nő, akivel kapcsolatom van a vízilabdán belül is.


Viszont azt tudom, hogy minden csapatba kell legalább egy vezéregyéniség,

az edző feladata, hogy megtalálja ezt a személyt. Ha nincs ilyen, akkor az edzőnek az a dolga, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a játékosok között, de ez minden egyes csapatnál más és más. Nem olyan, mint egy receptkönyv, hogy végy 15 deka lisztet, és keverd össze három tojással.”


Merész András, miután felajánlott lemondását, a DIGI Sportnak adott interjúban arról is beszélt, hogy az utánpótlásunk is megújulásra szorul. Gerendás György tökéletesen egyetért vele, és szerinte ebből is fakad, hogy mindkét nemnél komoly problémák vannak.


Merész András

Merész szerint az utánpótlással is gondok vannak, Gerendás egyetért vele


„Egy edző kollégám mondta, miután felemeltük a bajnokság létszámát 16-ra, hogy ez azt jelenti, hogy mivel minden csapatba kell kettő jó center, akkor legalább 32 jó centerre lenne szükségünk. A valóság ezzel szemben az, hogy még 16 ob I-es szintű játékosunk sincs erre a posztra. Arra a posztra, ahol korábban négy-öt év alatt olyan klasszisok jöttek ki, mint Szivós István, Csapó Gábor, Faragó Tamás vagy Budavári Imre, de később is remek centereink voltak.”


Ipari mennyiségben kellenek a jó játékosok

Gerendás szerint ugyanez igaz a kapusokra is. Úgy gondolja, hogy ha valahol elment mellettünk a világ, akkor az az, hogy mi nem tudunk annyi jó játékost kinevelni, mint mások teszik. Szerinte a női pólóban van egy olyan rossz tendencia, hogy ha meglátnak egy 13-15 éves kislányt, aki elsőre ügyesnek tűnik, akkor egyből felviszik a nála három-négy évvel idősebbek közé, és ezáltal gyakorlatilag elüldözik a vízilabdától.


A férfiaknál a legnagyobb problémát Gerendás abban látja, hogy sztárokat próbálunk kinevelni. „Onnan indul a dolog, hogy vannak a középszerű játékosok, belőlük kell jó játékosokat nevelni. Aztán ott vannak a jó játékosok, belőlük kell nagyon jókat, a nagyon jókból pedig sztárokat. Szerbia azért jár az egész világ előtt, mert ők nem sztárokat akarnak kinevelni, hanem nagyon sok nagyon jó játékost, és négy-öt évente egy világsztárt. Ők ipari mennyiségben termelik ki a nagyon jó pólósokat.”


Gerendás példának hozta fel a szerb Nikola Radjent, akit ugyan az idén négy évre eltiltottak, miután egy doppingellenőrzésen kokaint találtak a szervezetében, viszont 30 éves korára a világ egyik legjobb védője lett. Pedig 12 évvel ezelőtt szinte semmi sem utalt arra, hogy klasszis játékos válhat belőle.


Raden (balra) itt épp Kis Gáborral küzd a 2010-es Eb-n


„Akkoriban, amikor a szerbekkel játszottunk, még ifiként kitűnt, hogy nagyon erős és határozott játékos, de annyira fakezű volt, hogy azt mondtuk, hogy őt aztán nyugodtan lehet hagyni lőni, nem is kell vele foglalkoznunk, annyira ügyetlen. Öt-hat évvel később úgy beérett, hogy a világ egyik legjobb bekkje lett, akit megtanítottak fantasztikusan lőni. Egy nagyon jó játékost csináltak belőle, de nálunk elveszett volna, mert negyedannyi nevelést nem kapott volna, mint Szerbiában. Az a baj, hogy mi úgy kezdjük, hogy már 14-15 évesen világsztárt akarunk faragni a játékosokból.


Egy Varga Dani annyira rettenetesen tehetséges, hogy ha a nagymamám lett volna az edzője, belőle akkor is világsztár lesz.

A mi feladatunk az, hogy a többiekből neveljünk nagyon jó játékosokat.”

Gerendás szerint az idő előtti sztárolásról a média is tehet, mint ahogy arról is, hogy szerinte a férfiválogatott „túlszerepelt, túlsztárolt” csapattal ment ki a világbajnokságra. Szerinte kétfajta média van, az egyik, amely normálisan működik, a másik pedig a kereskedelmi média, amely el akarja adni minden anyagát, de egy szimplán jó játékos nevével nyilván nem tudja ezt megtenni, ezért világsztárnak nevez gyakorlatilag mindenkit.


Varga Dániel; Varga Dénes

A Varga testvérek, mondjuk, tényleg világsztárok


„Persze nem a médiumok hagyják ki a fórokat, nem ők kapják a gólokat, de azért egy csapatnak sem lehet könnyű azzal a teherrel kimenni egy világeseményre, hogy a 14. játékos is sztár, világsztár, fantasztikus megasztár. És nem a játékosok sztárolják túl magukat. Aki egyszer egyeneset tud dobni a labdával, azt már sztárnak kiáltják ki. Nekünk egy vagy két világsztárunk van, a többiek jó játékosok, akik képesek jól teljesíteni bizonyos meccseken.”


Benedek Tibor

Benedek a legjobbakat vitte ki a vébére


Gerendás egyértelműen úgy gondolja, hogy a férfiaknál nincs kapitánykérdés, hiszen Benedek Tibor a legjobb játékosokat vitte ki a kazanyi vébére, de a jövő évi olimpia előtt szerinte mindenképpen szabályozni kellene a médiaszereplést. „Kisebb felkapottsággal sikerre éhesebb, ezáltal eredményesebb lehet a riói olimpián a kevesebb sztárból álló válogatott.”