Az 5-ös erősségű Maria hurrikán Puerto Ricón pusztít

Fotó: AFP / STEFANY SANTACRUZ

-

A Dominikai Köztársaságot már éjjel letarolta, a miniszterelnök a Facebookon közvetítette a szigetország pusztulását.


Óriási károkat okozott a Maria hurrikán a Dominikai Köztársaságban éjszaka, kedd délután pedig visszaminősítették a legerősebb, 5-ös fokozatúra, és Puerto Rico felé vette az irányt. A szigetország miniszterelnöke szinte óránként posztolt Facebookon saját maga és országa állapotáról, végül hatalmas károkról írt, az ő feje fölül az elsők között szakadt le a háztető. A 72 ezer lakosú szigetország fölött közvetlenül haladt el a vihar szeme, Roosevelt Skerrit pedig segítséget kért a többi országtól. A Guardian azt írja, Skerrit utolsó posztjától kezdve úgy tűnik, megszakadt a kapcsolat a Dominikai Köztársasággal, a szigeten elment az áram.A Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén is figyelmeztették az embereket, hogy húzódjanak fedett helyre, még akkor is, ha a vihar enyhülni látszik. Akár 260 kilométer/órás széllökésekkel is érkezhet a Maria hurrikán, ami hasonló úton halad, mint korábban az Irma. A legnagyobb problémát mégsem a szél, hanem a földcsuszamlás, és a hirtelen jött áradások okozzák. A szigetet teljesen elárasztotta a víz, az autók tengelyéig ér az utakon.
A szintén francia Martinique szigetén is komoly károkat okozhatott a Maria, de pontos információk nincsenek, a szigeten ugyanis nincs áram.
Minden kikötő és reptér zárva.Hirtelen lendület

A Maria hurrikán néhány óra alatt erősödött 3-asról a katasztrofális, 5-ös fokozatra. Ez azért történhetett, mert a tenger vize melegebb az ilyenkor megszokottnál - írja a BBC.
A hurrikán Montserrat, a Virgin-szigetek, és Puerto Rico irányába halad tovább, hasonlóan az Irmához. Antigua és Barbuda, valamint Szent Márton szigetén is trópusi viharra figyelmeztetnek. Ezeken a szigeteken már nem lesz olyan erősen érezhető a Maria hatása, viszont az Irma hurrikán pusztítása után megnehezíti a helyreállítást. Barbuda szinte teljesen lakhatatlanná vált.
A francia, a brit, a holland és az amerikai területeken egymást is segítik a különböző küldöttségek. Donald Trumo szükségállapotot rendelt el az USA-hoz tartozó Puerto Ricon és a Virgin-szigeteken.


Generációk óta nem láttunk ilyet, ami most jön

- írja a Telegraph a Puerto Ricot este elérő Maria hurrikánról. A szigeten 500 menedékhelyet állítottak fel, ami szükség esetén 130 ezer embert is el tud szállásolni a veszély idejére.
A brit munkacsoport vezetője egy videoüzenetben beszélt a Dominikai Köztársaságban történt pusztításról, és arról, hogy a vihar észak felé tart.