Az 1-3 éves megtakarítások a legnépszerűbbek

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Csak a magyarok harmada tesz félre a gyermeke jövőjére.


A magyar befektetők körében az 1-3 éves befektetési időtáv a legnépszerűbb, a legfontosabb megtakarítási cél pedig a biztonsági tartalék – derül ki a K&H Alapkezelő felméréséből. A megkérdezettek 52,6 százaléka 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását, csaknem minden 3-ik befektetőnek van 4-5 éves vagy több mint 5 éves távra megtakarítása – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. A hosszabb távra szóló befektetések mellett szól, hogy az adókedvezmények 3-5 éves távtól nyújtanak leginkább lehetőséget a hozam növelésére.

A legfontosabb megtakarítási cél a biztonsági tartalék, 4-ből 3 befektető erre gyűjt. Látványosan kevesebben szánják nyugdíjra jelenlegi megtakarításukat, a megkérdezettek 38 százaléka, a gyermekek jövőjére pedig nagyjából minden harmadik megtakarító tesz félre. A lakásvásárlás és -felújítás csak a 4-ik helyen szerepel a megtakarítási célok között, erre a válaszadók 16,5 százaléka gyűjt.

Csak minden ötödik magyar befektető tesz félre minden hónapban, a megtakarítók közel fele pedig évente néhány alkalommal gyarapítja tartalékát.