Autóversenyzőnek képzelte magát a cseh külügyminiszter

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK / AFP / MICHAL CIZEK

-

Lubomír Zaorálek május első hétvégéjén egy éjszaka 180 kilométeres óránkénti sebességgel vezette szolgálati gépkocsiját az észak-morvaországi Ostrava közelében. Így 50 kilométerrel lépte túl a cseh autópályákon megengedett óránkénti 130 kilométeres sebességet.


A miniszter elismerte, hogy hibázott, és mindezért kész vállalni a felelősséget. „Hétvégi éjjel volt, fél kettő körül, a sztráda üres volt, de ez nem mentség. Hibáztam. Nem élek képviselői mentességi jogommal, kész vagyok vállalni a felelősséget ezért, és megfizetni a büntetést” - nyilatkozta Zaorálek.


Mint a Forma-1-ben - a szocdem miniszterelnök nyerte a futamot

Vezető cseh politikusok gyorshajtása nem ritka eset, évek óta éles bírálatok tárgya. A hatályos szabályok szerint a vezető politikusok szolgálati feladatok teljesítése miatt ugyan túlléphetik bizonyos esetekben a megengedett sebességét, de csak kék fényű lámpa használatával. Zaorálek gépkocsija e megkülönböztető jelzés nélkül robogott a sztrádán. Jirí Paroubek, szociáldemokrata miniszterelnök kocsija példa nélküli, óránként 200 kilométeres sebességgel hajtott 2007 novemberében, amikor a válása után a kormányfő Mariánské Láznebe tartott, hogy újra megházasodjon. Az eset a gyorsforgalmi úton történt, Paroubek 80 kilométerrel lépte túl a megengedett sebességet. Frantisek Bublant 2006-ban belügyminiszterként érték gyorshajtáson a rendőrök. A miniszter Brünnből Prágába hajtott, mégpedig óránkénti 170 kilométeres sebességgel. Mirek Topolánek polgári demokrata miniszterelnök gépkocsiját 2008 februárjában azért állították meg a rendőrök, mert kék lámpa nélkül 150 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott az autópályán. Topolánek ezért nyilvánosan bocsánatot kért.