Autót még nem vezethetnek, de először kampányolhatnak a szaúdi nők

Fotó: AFP / STR

-

Szaúd-Arábiában vasárnap megkezdődött az első olyan önkormányzati választási kampány, amelyben nők is részt vehetnek, bár nagyon korlátozott mértékben. A december 12-i választásokon most először szavazhatnak és lesznek választhatók.


A dúsgazdag olajmonarchiában nincsenek országos választások, pártok, és nincs parlament sem, csak egy tanácsadói kamara, jelképes jogokkal, amelybe először két évvel ezelőtt nevezett ki a szaúdi király nőket is.


A nők nem vezethetnek autót, nyilvánosan tetőtől talpig fekete ruhába kell öltözniük és a házat sem hagyhatják el férfi rokonaik engedélye nélkül. Ráadásul a választási kampányban sem vehetnek részt személyesen, mivel tilos ismeretlen férfiakkal találkozniuk. A választókkal televízión, illetve férfi képviselőik útján érintkezhetnek, és a képük sem szerepelhet plakátokon vagy szórólapokon.

Bár most először részt vehetnek a december 12-i, teljesen szimbolikus önkormányzati választásokon, csak mintegy 865 nő indul az összesen 6,140 jelölt között.

Az országban 2005-ben és 2011-ben már tartottak önkormányzati választásokat, de azon csak férfiak indulhattak és szavazhattak. A decemberi választásokra körülbelül 131,000 nő regisztrált szavazóként, szemben az 1.3 millió férfival. Mindez azt is jelzi, hogy a 21 milliós szaúdi lakosság körében lanyha érdeklődés kíséri a választásokat, ami nem meglepő, mivel a választott testületek csak nagyon szűkkörű jogosítványokkal rendelkeznek.