Autós békemenetet ígér Brüsszelig a CÖF, ha az EU nem teszi, amit kér

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A kormánypárti civilek ezúttal az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek írtak nyílt levelet.


A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és közhasznú alapítványa, a CÖKA vezetősége azt követeli, hogy az unió hozza meg a menekültválság megoldásához szükséges döntéseket. Csizmadia László CÖF-alapító és társai tételesen le is írják, mit várnak a vasárnapi, rendkívüli informális uniós csúcstól, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök is hivatalos. Ezeket:

  • Az Unió tagországainak közreműködésével garantálni kell a görögországi határzár kiépítését.
  • A nagyhatalmak felelős cselekvésével élhető körülményeket kell teremteni a népvándorlás kiinduló pontjain, ezzel biztosítva a gazdasági bevándorlók visszatérésének lehetőségét.
  • Az EU erre a célra létrehozott pénzügyi alapjából átmenetileg, megfelelő módon finanszírozni kell a Törökországban lévő menekülttáborok fenntartását.
  • Az uniós belügyminiszterek által szeptember 22-én elfogadott, a menekültek kötelező befogadásáról szóló kvótarendszert semmisnek kell tekinteni.

A levél megismétli a CÖF többször kifejtett álláspontját, hogy a magyar kormány által sem támogatott kötelező kvótarendszer nemzetközi jogot és uniós jogszabályokat sért. Csizmadiáék szerint Junckert súlyos felelősség terheli azért, mi történik majd vasárnap, ezért számolnia kell azzal, hogy a CÖF-CÖKA nem hagyja annyiban, ha nem születnek meg a megfelelően hatékony döntések.


A CÖF-CÖKA, a magyarországi civilek jelentős szervezete készen áll arra, hogy – a tanácskozás esetleges nem várt eredménytelensége láttán – nemzetközi autós békemenetet szervez Brüsszelig.

„Egyelőre azonban bízunk közös Európánk miniszterelnökeinek bölcsességében és a vasárnapi tanácskozáshoz végre eredményes munkát kívánunk” – zárja sorait a CÖF-CÖKA.