Autóba rejtett pokolgép robbant Szíriában, legalább 15-en meghaltak

-

A közép-szíriai Homszban, egy olyan negyedben, amelyet a kormányerők tartanak ellenőrzésük alatt.


A SANA állami hírügynökség jelentése szerint legalább 15-en meghaltak, és 25-en megsebesültek a szombati homszki, autóba rejtett robbantást követően. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet viszont úgy értesült, hogy a sebesültek száma 35.


A robbanás egy kórház közelében történt, a főképpen alaviták lakta Zahra negyedben, ahol komoly károk keletkeztek a környező épületekben. Az állami televízió adásában arról számolt be, hogy két nagy robbanást lehetett hallani.

A városban korábban a kormányerők és a helyi felkelők egyezséget kötöttek. A megállapodás szerint a lázadók két hónapon belül távoznak el-Vaer negyedből, Homsz utolsó olyan városrészéből, amelyet még ellenőrzésük alatt tartanak. Cserébe a rezsim szabad elvonulást biztosít a fegyvereseknek, és elengedi a bebörtönzött ellenzékieket.

Az ENSZ felügyelete mellett létrejött megállapodás véget vethet el-Vaer katonai ostromának és ágyúzásának. A felkelők korábban „a forradalom fővárosának” nevezték el Homszot, most azonban annak utolsó, még a kezükön levő negyedét is kénytelenek feladni.