Ausztriában sem vehetik el a migránsok az osztrákok munkáját

-

Igaz, ezt nem plakáton hirdetik németül. Az osztrák szociális miniszter egy gazdasági tanulmányra hivatkozva ellenzi, hogy a migránsok előtt megnyissák a munkaerőpiacot.


A minisztérium megbízásából a Wifo osztrák gazdaságkutató intézet által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha megkönnyítik a migránsok munkahelyszerzését. Az intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal nőne, ami 33 ezer menekültkérelemmel számolva tízezer plusz munkakeresőt jelentene idén. A belügyminisztérium viszont már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért Rudolf Hundstorfer szociális miniszter indokolatlannak nevezte a piac megnyitását.


Az osztrák munkaügyi hivatal júniusi adatai szerint a 87 613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A menekültek három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában. Idén júniusban 8 százalékkal többen kerestek munkát, mint egy évvel korábban. A tanulmány szerint a migránsok közül különösen a nők illetve az újonnan érkezettek elhelyezkedése a legnehezebb. A problémát leginkább a korábbi tanulmányaik elismerése és az amúgy is hosszú ideig tartó menekültügyi eljárás jelenti. A vizsgálat megállapította, hogy az érkezők számát nem befolyásolja, hogy egy országban mennyire nehezen lehet munkát találni.

Az ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt szerint a tanulmány csak megerősítette álláspontjukat, miszerint hiba lenne megnyitni a munkaerőpiacot. A szintén ellenzéki NEOS liberális párt viszont bírálta a jelentést és úgy véli: a kormány a migránsokat bűnbakoknak állítja be.Az SOS Mitmensch osztrák emberjogi szervezet arra figyelmeztetett, hogy integrációs és szociálpolitikai nehézségeket hozhat, ha a migránsoknak nem szabad a munkavállalás.