Ausztriában idén már 85 kanyarós esetet regisztráltak

-

6 beteget Bécsben regisztráltak, a bécsi orvosi egyetem szakértői határozottabb intézkedéseket akarnak a fertőző betegség visszaszorítására.


Németország mellett Ausztriában is nagyon sok a kanyarós beteg, leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában és Stájerországban vannak betegek – mondta az orvosi egyetem virológusprofesszora.

Az elmúlt évben Bosznia Hercegovinából, Horvátországból és Szerbiából került újra kanyaróvírus Ausztriába, szórványosan megbetegedések fordultak elő, és kisebb járvány is kibontakozott.


A mostani járványhelyzet arra utal, hogy Ausztriában a vírus nincs folyamatosan jelen, de évente okoz megbetegedést.

Múlt héten Stájerországban több esetet is regisztráltak, egy ápoló, aki nem kapott oltást, Grazban fertőződött meg. Egy másik dolgozó, aki szintén elkapta a vírust, további 150 emberrel kerülhetett kapcsolatba, akik közül többen nem kaptak még oltást a betegség ellen.


A tartomány közegészségügyi hatósága további megbetegedésekkel számol, hiszen az oltás ugyan évek óta ingyenes, eddig mégis nagyon kevesen éltek vele. A szakértő járvány kitörésére és a védőoltás fontosságára figyelmeztet, hiszen elmondása szerint a beoltottak aránya nyolcvan százalék alatt van Stájerországban és az egész országban is.

2014-ben Ausztriában 117 kanyaró megbetegedés volt, ebből 26 Bécsben. Legutóbb 2011-ben volt ilyen magas a számuk, amikor 121 esetet regisztráltak, 2012-ben 35-öt, 2013-ban pedig 74-et.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felmérése szerint az unióban és a Európai Gazdasági Térség harminc tagállamában 2014-ben 3616 kanyarós beteg volt. Ez viszonylag kevésnek számít a korábbi évek adataihoz képest, ugyanis 2012-ben 11 ezer, 2013 több mint tízezer esetet regisztráltak.