Ausztriában elhallgatták a menekültek elől, hogy nem mehetnek tovább

-

Az érkezőket megafonokon tájékoztatták arról, hogy busszal Grazba viszik őket, de a tolmácsokat arra utasították, hogy egyetlen szóval se említsék, hogy a konvoj egyelőre nem megy tovább Németországba – írja a Die Presse. Werner Faymann osztrák kancellárt a német határellenőrzés bevezetése előtt Európa „legsötétebb korszakaira” emlékeztette, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy teljesen máshova fognak utazni.


A Die Presse szerint az osztrák határ utáni gyűjtőponton megafonokon tájékoztatták az érkező menekülteket arról, hogy buszokkal Grazba viszik őket, viszont nem beszéltek arról, hogy onnan nem mehetnek tovább Németországba. Erre a tolmácsok kifejezett utasítást kaptak, hogy elkerüljék az újabb csalódásokat és a helyzet további eszkalálódását – közölték a hírügynökséggel.

Ennek ellenére kisebb csoportok újra meg újra kitörtek a tömegből, és elfutottak – írja a Die Presse, amely szerint problémát okozhat, hogy nincs elég szálláshely ennyi embernek. Csak vasárnap ugyanis Ausztriában 20 000 menekültre számítottak, és a hírügynökség szerint hétfőn további 20-25 000 ember érkezett Magyarországról. Ausztria egyelőre nem küldött vissza senkit.

Werner Faymann osztrák kancellár szombaton a Spiegelnek nyilatkozta azt, hogy „kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni. A kancellár feltehetően arra a 10 nappal korábbi esetre utalt, amikor Magyarországon Bicskénél leszállították a vonatról a Hegyeshalom felé tartó menekülteket.