Ausztriában betilthatják a burka viselését

Forrás: AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

-

Az osztrák parlament tárgyal majd arról, eltakarhatják-e arcukat a nők.


Betilthatják a burka viselését az osztrák bíróságokon, a rendőrségen és az iskolákban. Becslések szerint 150 ember visel országszerte kendőt az arcán, de a turistáknak is alkalmazkodniuk kell az osztrák szabályozáshoz. A kormányszóvivő elmondta, hogy a tiltás ugyanúgy érinti a népszerű síközpontokat, mint Bécs belvárosát. Sebastian Kurz külügyminiszter is fontosnak tartja az arc láthatóságát, főleg a rendőrségen és az iskolák környékén dolgozóknak.

A tiltás elfogadása azt jelzi, hogy az Osztrák Szabadságpárt ellenzékből is mindig nagy befolyással bír. A kormányzó Zöldek múlt héten az összeomlás szélére kerültek, nehezen tudták összeegyeztetni jövőbeli terveiket. „Mi egy nyitott társadalmat szeretnénk, ami nyitott kommunikációval jár.


A burka ezt akadályozza, úgyhogy be fogjuk tiltani

– közölte a párt.

Először Franciaország tiltotta be a burka viselését 2010-ben, nem sokkal később Belgium is követte a példáját. Hollandiában tavaly év végén részleges szabályozást vezettek be, például a tömegközlekedési eszközökön nem viselhető a fejkendő. Angela Merkel két hónapja azt mondta, ahol csak jogilag ez lehetséges, be kell tiltani az arcot eltakaró kendők viselését, de korábban egy bajor miniszter is sürgette a német szabályozást. Nagy-Britanniában semmilyen korlátozás nincs érvényben.