Ausztriába ért a Röszkén megsérült menekült is, de lehet, visszaküldik

-

A Mohamed Musawiról a szerb-magyar határon készített fotó bejárta a világot. Az afgán férfi Horvátországon, majd Magyarországon keresztül jutott Nickelsdorfba. Szombaton az osztrák belügyminiszter bejelentette: minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse az onnan érkező menekülteket


Az interneten is gyorsan terjedő képen Mohamed Musawi hároméves kisfiát, Rezát tartja a karjában, miközben vérző fejjel ül a földön.Az afgán férfi akkor már hetek óta úton volt a feleségével és három gyermekével, és a szerb-magyar határon felhúzott kerítés, illetve a határzár állította meg. Amikor a menekültek összecsaptak a rendőrökkel, a földre került, majd visszafutott a határ szerb oldalára, írja a Die Presse.

Ezután először Szerbián át Horvátországba került, majd azok között volt, akiket a horvát-magyar határra vittek. Innen ért végül szombaton Nickelsdorfba, ahonnan a menekültek többségéhez hasonlóan tovább szeretne utazni Németországba. Mint a Die Presse írja, szeretne egzisztenciát teremteni és jobb életet biztosítani a gyermekeinek.

Ausztria ugyanakkor azt tervezi, hogy visszaküldi Horvátországba és Szlovéniába azokat, akik onnan érkeztek, és nem adnak be menedékkérelmet. Ettől függetlenül pedig a Dublini megállapodás értelmében megindítanák az eljárást, hogy a kérelmek elbírálását az az ország folytassa le, ahová a menedékkérő érkezett.


Miki-Leitnek: "Nem lehet kiválasztani a legvonzóbb országot"

Johanna Mikl-Leitner a Kronen Zeitung című osztrák napilap portálján megjelent közleményében adott hangot értetlenségének, amiért sem Horvátországban, sem Szlovéniában nem adtak be menedékkérelmet a két országba érkező bevándorlók.

Ami most folyik, az nem a védelemről szól, írta a belügyminiszter, mert senki nem tudja elmagyarázni, hogy Horvátország és Szlovénia nem biztonságos, vagy olyan ország, ahol nincs jövő. Ez már nem védelemkérés, hanem menedékoptimalizálás, ezért bár Ausztriában mindenki beadhat menedékkérelmet, de az ország minden esetben meg fogja indítani az eljárást, hogy a Dublini megállapodás értelmében ott folytassák le az eljárást, ahonnan a menedékkérő érkezett, áll a közleményben.

Európa biztosítja a védelmet, de ez nem jelenti azt, hogy ki lehet választani a legvonzóbb országot, hangsúlyozta az osztrák belügyminiszter.

Ausztria Magyarországra nem küldi vissza a menekülteket. Hétfőn egy osztrák közigazgatási bíróság állította le egy afgán menekült kitoloncolását, mert döntése szerint Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára. Az Átlátszó.hu pedig úgy értesült, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) rendkívüli eljárásban tiltotta meg a szír menekültek Magyarországa küldését Ausztriából.