Ausztria több menekültet is befogadna

Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

-

Július végéig további 6500 helyet biztosítanak Ausztriában a menekültek befogadására. Az osztrák kancellárt felszólították, hogy kezdjen tárgyalásokat a szomszédos országok – köztük Magyarország – vezetőivel.


Maratoni – helyenként indulatos – megbeszélésen egyeztetett az osztrák kormány a tartományok képviselőivel a menekültek befogadásáról. Végleges megoldás nem született még, viszont újabb határidőt szabtak: június végéig 2500, július végéig további négyezer helyet hoznak létre.

A belügyminisztérium közlése szerint a 2500 hely java részét Bécs környékén és Alsó-Ausztriában létesítik majd, éppen abban a két tartományban, amely elsők között teljesítette a menekültkvótát. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtöki javaslata szerint átmeneti megoldásként kollégiumokat és hasonló létesítményeket nyithatnak meg a befogadásra.


Traiskirchen megtelt

Werner Faymann kancellár a találkozót követően kijelentette: továbbra is azt fogja szem előtt tartani, hogy a sátortáborok nem jelentenek megoldást a menekültek elhelyezésére, és nem tehermentesítik a traiskircheni tábort.

A Bécs közelében fekvő Traiskirchen polgármestere a szerdai egyeztetést az osztrák politika szegénységi bizonyítványának nevezte. A befogadóállomást működtető helység első embere arról beszélt, hogy humanitárius katasztrófa van a városban, már az emberek egészségével és életével játszanak. Hétfői adatok szerint 2800 menekült van Traiskirchenben, közülük ötszázan sátrakban alszanak, és csaknem ötszáznak nem jutott ágy sem.


Tárgyalás, fenyegetés

A szociáldemokrata frakcióvezető, Andreas Schieder politikailag és morálisan kifogásolhatónak nevezte a néppárti tartományi vezetők ellenállását, szerinte ilyen helyzetben nincs helye pártpolitikai csatározásoknak.

A néppárti Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományvezető bírálta a találkozót, a gyakorlati megoldásoktól távol álló és a kancellár által felületesen előkészített tervekről beszélt. Pröll egyúttal arra szólította fel az osztrák kancellárt, hogy kezdjen tárgyalásokat a szomszédos országok kormányfőivel. Ha a kétoldalú tárgyalások nem fékezik meg a menekültáradatot, akkor nem biztosítható a menekültek tartományi elhelyezése – vélte a tartományi kormányfő, aki szerint az európai menekültáradat nagy részének kezelése Ausztriára hárul.


A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvanmillióan menekültek el háborúk és erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.

Miután a magyar kormány – épp Ausztriában – azt jelentette be, hogy átmenetileg felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, az osztrák külügy bekérette a magyar nagykövetet. A migrációs nyomásról egyébként a csütörtök-pénteki EU-csúcson is lesz szó.