Ausztria a "magyar állapotok miatt” nem küldi vissza a menekülteket

Fotó: MTI/AP / Manu Brabo

-

Az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez.


Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta, a határellenőrzés szabályos beutazást tesz majd lehetővé, a cél, hogy mindenkit regisztráljanak. Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket Ausztriába.

Hozzátette, hogy mindenki, aki Ausztriában akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti. Hétfőn 800 kérelmet adtak be, a legtöbb menekült azonban Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni.

A tárcavezető szerint az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki „korlátlan migrációs áradat”, újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba - hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta.

A belügyminisztérium közlése szerint szeptember 5. és 13. között 50 ezren lépték át az osztrák-német határt, szeptember 13-án és 14-én pedig 17 ezren. A tárca adatai szerint a németországi határellenőrzés vasárnapi bevezetése óta 850 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriába, sokkal többet, mint az elmúlt hetekben, amikor átlagosan napi 180 érkezett be. A legtöbbet Bécsben és Alsó-Ausztriában kérvényezték, elsősorban azért, mert a menekültek nagy részét az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborba szállítják. Az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) adatai szerint 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Az osztrák belügyminisztérium számításai szerint idén csaknem hetvenezer menekültkérelmet fognak benyújtani Ausztriában. 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

Hétfőn egy osztrák bíróság - amely egyedi döntést hozott - azért nem küldött vissza egy menekült családot Magyarországra, mert nem tartotta számukra biztonságosnak.