Az osztrák kancellár nem hagyja abba a beszólogatást Orbánnak

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Azt is elmondta, hogy Ausztria a menekültek helyzetének javításáról döntött, illetve arról, hogy 22,5 milliárd forintot költenek az integrációjukra. A döntéseket mindenki üdvözölte Ausztriában.


A konkrét menekültügyi intézkedésekről a miniszterek, az államtitkárok, a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői, valamint a menekültügyi koordinátor tárgyalt pénteken zárt ajtók mögött.


Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk. A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérőt helyeztek el sátrakban Ausztriában.

A kancellár megköszönte a segítők, a rendőrség és a civil szervezetek munkáját, valamint bejelentette, hogy a menekültek szállításának irányítását a hadsereg fogja végezni a vezérkari főnök vezetésével.

Az integrációs program lehetővé teszi, hogy a menekültek szakmát tanuljanak, lehetőség szerint olyat, amely ágazatban munkaerőhiány van. Az elképzelések szerint ötezer menedékkérő kezdhetné el tanulmányait, ám jelenleg még csupán száz tanonchely áll rendelkezésre.


A németek jobb fejek, mint a magyarok

A Kurier című osztrák újság beszámolója szerint a kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező információk hiányosak, néha több ezer menekült érkezik minden bejelentés nélkül Miklóshalmára (Nickelsdorf). Hozzátette, hogy Németországgal jobb az együttműködés a kérdésben. A kancellár szerint arra kell felkészülni, hogy egy menekültnek se kelljen a szabad ég alatt aludnia. Faymann egyúttal méltatta azt is, ahogyan a német szomszéddal együtt megoldották a kialakult helyzetet, úgy vélte, hogy el sem tudja képzelni, mi lett volna, ha többnapos sorok alakulnak ki a német–osztrák határon.

Kérdésre válaszolva az osztrák kancellár kijelentette: semmi oka nincs arra, hogy bírálja Angela Merkel német kancellárt, akinek a szíriai menekültek befogadására vonatkozó, emberiességét jelző kijelentése kétségtelenül a menekülteket „vonzó tényezőt” jelentett. Ez azonban – fogalmazott Faymann – „közelebb áll” hozzá, mint a magyar miniszterelnöknek a menekülteket „eltaszító” politikája, amelynek szerinte semmi köze az emberiesség általa vallott felfogásához.


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözölte az osztrák kormányzati terveket, amely véleményük szerint hozzájárulna a menekültek képzési és munkaerő-piaci integrációjához. A szervezet ausztriai szóvivője szerint a menekültek így a tehetségük és képességeik kamatoztatásával aktív részesei tudnának lenni a társadalomnak.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) „ésszerű lépésnek” nevezte, hogy a hadsereg irányítaná a menekültszállítási feladatokat.

Az ellenzéki Zöldek pártja üdvözölte a menekültek integrációjára vonatkozó lépéseket, a szintén ellenzéki liberális NEOS párt szerint ezek csupán az első szükséges intézkedések lehetnek, amelyeket követnie kellene még a képzettség elismerésének és a munkavállalási engedély biztosításának. A párt szerint az iskoláztatás költségeit az államnak, a tartományoknak és a településeknek közösen kellene fedezniük.

A kormányülést megelőzően az osztrák belügyminiszter úgy vélte: a nagy menekültáradat miatti esetleges ausztriai határzár csupán az utolsó eszköz lenne. A helyzet jelenleg igencsak bizonytalan – jelentette ki a tárcavezető. Johanna Mikl-Leitner elmondta: jelenleg a rendőrség az „arányosság elvét követve” végzi az ellenőrzést szúrópróba-szerűen. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságokkal igyekeznek fenntartani a kommunikációt, ami a rendőrségi információcsere tekintetében működik.