Ausztria elkezdi a magyar határ ellenőrzését

Fotó: MTI / Varga György

-

Németországhoz hasonlóan Ausztria és Szlovákia is bevezeti a határellenőrzést. Aki visszaél a menekültjoggal, azt nem engedik be.


Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner bejelentette, hogy „amilyen gyorsan csak lehet, közvetlenül a magyar–osztrák határon” bevezetik az ideiglenes ellenőrzéseket – írta a Die Presse. Azt is mondta, hogy nyilvánossá teszik, melyik határátkelőnél folytatják majd az ellenőrzést.


Mikl-Leitner szerint a kontroll olyan lesz, mint amilyet a németek bevezettek, a menekültek kezelése ettől nem változik.

Vasárnap az osztrák szociáldemokrata kancellár, Werner Faymann még elutasította a határellenőrzés szigorítását. Pár órával később néppárti külügyminisztere, Sebastian Kurz már úgy nyilatkozott, Ausztria nem birkózik meg egyedül ezzel az áradattal, és a válság közepette nincs helye a naivitásnak.

Hétfő délelőtt Faymann és az alkancellár, Reinhold Mitterlehner közös rendkívüli sajtótájékoztatójukon bejelentették, 2200 katonát vetnek be, hogy a rendőrséget segítsék. Mitterlehner szerint a hátárellenőrzésnek világos jelzésnek kell lennie az érintettek számára, hogy rendezetlen módon nem lehet átjönni a határokon, és hogy nem lehet visszaélni a menekültjoggal, ahogy azt többen is teszik a migránsok közül.


Közben Szlovákia is bejelentette, hogy elkezdik ellenőrizni az Ausztriával és Magyarországgal közös határszakaszukat.