Ausztria az Európai Bírósághoz fordul a paksi bővítés miatt

Fotó: MTI / H. SzabÛ S·ndor

-

Bécs szerint rossz üzenet volt habozás nélkül jóváhagyni a beruházást.


Az osztrák kormány azt kéri, hogy az Európai Bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium.

„Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást” – közölte a tárca. A bizottság 2014 novemberében kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül tavaly ősszel jóváhagyta az orosz hitellel megvalósuló projektet.

"Az elmúlt hetekben nagyon körültekintően megvizsgáltuk ezt a lehetőséget, és arra a következtetésre jutottunk, hogy rendelkezésünkre állnak a szükséges jogi alapok" – mondta a néppárti környezetvédelmi miniszter, Elisabeth Köstinger. Szerinte az atomenergia


nem fenntartható energiaforma, és az éghajlatváltozásra sem válasz".

Ausztria azt fogja megkérdőjelezni, hogy a közösség érdekeit szolgálja-e a bizottság döntése, mert az osztrák minisztérium szerint az atomenergia támogatása csak ebben az esetben fogadható el. A bécsi kormány nem fogadja el a budapesti kabinet érvelését, és úgy véli, hogy Magyarország más forrásokból is tudná fedezni energiaszükségletét. Ausztria szerint a közbeszerzési pályázat kiírásának hiánya is gondot jelenthet Paks II. esetében.

Az osztrák kormány február 25-ig nyújthatja be semmítési kérelmét a bíróságnak.

Magyarországgal szemben 2015-ben kezdődött kötelezettségszegési eljárás amiatt, mert közbeszerzés nélkül állapodott meg a magyar kormány a Roszatommal az új paksi blokkok építéséről. Az Európai Bizottság 2016. november 17-én végül az eljárást, s tavaly tavasszal az állami támogatást is jóváhagyta.


Jelenleg az EU-ban 14 ország használ atomenergiát. A 14 országban 129 nukleáris reaktor működik, átlagéletkoruk 30 év. Tíz tagország tervezi új atomerőmű építését, közülük háromban (Finnország, Franciaország, Szlovákia) építés alatt áll 4 reaktor, ugyancsak három országban (Finnország, Magyarország, Egyesült Királyság) pedig engedélyezési fázisban van új atomerőmű-építés. További öt országban (Bulgária, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia) áll előkészítés alatt hasonló projekt – írta tavalyi jelentésében a Bizottság.