Ausztráliában nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret

Fotó: Flickr / IOTA

-

A canberrai kormány a milliós – de szerinte humánus módon végrehajtandó – macskairtás mellett újabb tervvel állt elő, hogy megvédje a vészesen (ki)pusztuló őshonos állatokat.


Az ausztrál lapok szerint a kabinet országosan is bevezetné a néhány helyen már életbe léptetett macskazárlatot, vagyis megtiltaná a tulajdonosoknak – különösen a természetvédelmi szempontból értékes övezetekben –, hogy macskáikat kiengedjék a szabadba.

A kormány szerint minderre azért van szükség, mert a macskák az ország őshonos fajait veszélyeztetik. A becslések alapján 20 millió macska lehet Ausztráliában, és ezek naponta 75 millió más állatot ölnek meg.

Ausztrália a világ egyik legrosszabb fajkihalási mutatóival rendelkező ország, az európaiak betelepülése óta 29 őshonos faj tűnt el a kontinensről, most pedig 1800 veszélyeztetett fajt tartanak számon.

Nemrég a kormány kétmillió macska kiirtását is tervbe vette az őshonos fajok védelmében. A javaslat sokak körében váltott ki felháborodást. A híres francia színésznő-állatvédő Brigitte Bardot is felemelte ellene a szavát, szerinte „ártatlan állatok millióinak vére szennyezheti be Ausztráliát”.