Ausztrália támogatja Trump elnökségét

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az ausztrál kormány kész támogatni Donald Trump megválasztott amerikai elnököt a hatalomátadás alatt és azt követően – mondta Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő hétfőn Limában.


Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) perui csúcstalálkozóján Turnbull ausztrál újságíróknak elmondta, hogy minden ausztrál vágya egy sikeres amerikai kormányzat, kabinetje éppen ezért kész minden tőle telhetőt megtenni a republikánus politikus sikerességéért.

„Obama elnök azt szeretné, ha Trump sikeres lenne – hangsúlyozta az ausztrál kormányfő. – Azt szeretné, ha Amerikának jól mennének a dolgai, éppen ezért ajánlotta fel támogatását a leendő elnöknek, és biztatott mindannyiunkat ugyanerre” – mondta.
Turnbull annak ellenére bizakodó, hogy Trump a kampányában hevesen ellenezte a csendes-óceáni térséggel tervezett grandiózus szabadkereskedelmi megállapodás (TPP) nyélbe ütését. A 12 tagállamra tervezett egyezményt még Obama javasolta Kína térségbeli terjeszkedésének ellensúlyozására. Az ausztrál miniszterelnök úgy véli, hogy neki és társainak sikerülhet rábírnia Trumpot álláspontja megváltoztatására.
Turnbull nyomatékosította, hogy bár az Egyesült Államok „Ausztrália jó barátja és megbízható szövetségese”, ő csak azokat a washingtoni projekteket támogatja majd, amelyek összhangban állnak országa „nemzeti érdekeivel”.