Ausztrália Dutertét támogatják az ISIS ellen

-

Ausztrália katonai tanácsadókkal fogja támogatni a Fülöp-szigeteki hadsereget az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban - közölte az ausztrál külügyminiszter pénteken Canberrában.


Julie Bishop hozzátette: Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök elfogadta az ausztrál kormány ajánlatát, de még nem született döntés a hadsereget terrorelhárítási taktikákra oktató tanácsadó kontingens létszámáról.

Nyilvánvaló, hogy a Fülöp-szigetek és a térség biztonságát, stabilitását is szolgálná, ha a helyi fegyveres erők vissza tudnák szerezni az ellenőrzést Marawi felett - mondta Bishop. Hozzáfűzte: „Canberra felajánlotta segítségét, Manila pedig nem zárkózott el a további támogatás elfogadásától, viszont még nem részletezte, mire volna szüksége".

Bishop emellett egyértelműen kizárta, hogy ausztrál csapatok részt vegyenek a Fülöp-szigetek déli részén dúló harcokban.

Restituto Padilla tábornok, a hadsereg szóvivője méltányolta Ausztrália ajánlatát az elhúzódónak ígérkező harcok tükrében. Emlékeztetett: a Fülöp-szigeteki alkotmány megtiltja külföldi katonáknak, hogy részt vegyenek az országban zajló harcokban, vagyis az ausztrál kontingens kiképzési és hírszerzési feladatokat láthat el.

Ausztrália eddig két felderítő repülőgépet bocsátott a Fülöp-szigeteki hadsereg rendelkezésére a földi csapatmozgások nyomon követésére.

Marise Payne ausztrál védelmi miniszter a jövő héten utazik Manilába, hogy az újabb támogatás részleteiről tárgyaljon.

A Mindanao szigetén fekvő Marawiban már legkevesebb 750 halottja van az Iszlám Állammal szövetséges Maute csoport fegyveresei és a kormánycsapatok közötti harcoknak. A csaknem három hónapja tartó összecsapásokban Marawi több mint 450 ezer lakosa kényszerült elhagyni otthonát.