Ausztrál tudósnak kellett kiderítenie, hogy a kövér ember sokat eszik

Forrás: AFP

-

Ha a jó gyerekeknek édességet adnak, akkor a szervezetük megtanulja, hogy a megfelelő magaviseletért cukor jár. És még többet akar.


Az elhízott emberek agya követeli a zsíros ételeket, mert így van huzalozva – állítják ausztrál kutatók. A Monash Egyetem kutatóintézetében az agy és a test közti közvetítőrendszert vizsgálták, azt remélve, hogy megtalálják a túlsúly neurológiai okát.


Nem kérdés, hogy az agy az étvágy és a túlsúly szabályozásának kulcsa”

– mondta Zane Andrews kutató. „Számos genetikai mutáció létezik, amely növeli a túlsúly kockázatát, ezek nagy része valahol az agyban helyezkedik el. Ez kontrollálás kérdése, de


nem szándékos, tudatos döntés, mert az agy nem megfelelően fogadja a testtől kapott információkat.”

A kutató főként az éhség érzékeléséért felelős agysejtekre fókuszált, amelyek a motivációt és a jutalmazást is befolyásolják.

Andrews szerint korábbi eredményekből arra lehet következtetni, hogy a túlsúlyos emberek agya nem küld üzenetet a testnek arról, hogy már elég energiát tárolt el. „Amikor éhesek vagyunk,


az agyunk azt mondja, ételre van szükségük, elsősorban energiában gazdag cukros és zsíros ételekre,

melyek legyőzik az energiahiányt és az éhségérzetet. Hasonló történik az elhízott emberek agyában.”

Andrews és csapata szerint a probléma részben az agy formálódásakor, gyerekkorban keletkezik azoknál a gyerekeknél, akiket a jó viselkedésért édességekkel jutalmaznak, ezzel kialakítva az asszociációt a cukor és a jóllét között.

Egerekkel végzett vizsgálatok során a kutatócsapatnak sikerült kitörölni egy olyan enzimet, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az agy ne küldjön olyan üzenetet, miszerint a test még éhes.

„Úgy véljük, a túlsúly problémája abban rejlik, hogy ezek a sejtek


nem kapják meg vagy nem észlelik a jelet, amely azt üzeni, hogy a test tele van,

ezért az evés folytatására ösztönzik az embert” – mondta Andrews.