Ausztrál férfi segítette az ISIS-t

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Az ausztrál rendőrség letartóztatott egy helyi férfit kedden, aki állítólag az Iszlám Államnak(ISIS) segített rakéták és lézeres figyelmeztető rendszerek kifejlesztésében.


Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő elmondta, hogy a terrorizmussal vádolt, 42 éves Haisem Zahabot az új-dél-walesi Young városában fogták el. Az ausztráliai születésű férfi letartóztatása egy 18 hónapja tartó művelet része volt. A miniszterelnök hozzátette, hogy az elfogott villanyszerelő ausztrál területen nem tervezett támadást.

Zahab rakéták és lézeres figyelmeztető rendszerek kifejlesztésében nyújthatott segítséget a szélsőségeseknek az interneten keresztül, bár szakmáját tekintve nem rendelkezhetett közvetlen ismeretekkel a témáról.

Andrew Colvin szövetségi rendőrfőkapitány úgy tudja, hogy a villanyszerelőnek szerteágazó ismeretségei voltak dzsihadista körökben, és nemcsak a konfliktusövezetekben, de a világ más részein élő szélsőségesekkel is tartotta a kapcsolatot.

A férfi akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat az elkövetett bűncselekményekért.

Ausztrália Irakban és Afganisztánban is harcolt az Egyesült Államok oldalán. Az országban 2014 szeptembere óta fokozott terrorkészültség van. Azóta több merényletet is elkövettek már, legalább 12 esetben viszont sikerült meghiúsítani a szélsőségesek terveit.