Augusztus végéig befejeződhet a felsőoktatási szakok átalakítása

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Legalábbis ez a terve Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak.


Palkovics a Magyar Hírlapnak adott interjújában kifejtette, egy csaknem ezeroldalas miniszteri rendeletet kell végignézni, és megfogalmazni, hogy az egyes szakokon mit szeretnének tanítani az országban.


Ez tisztán szakmai feladat, a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságai fogják értékelni, ezenkívül ki kell kérni róla az érintett területek képviselőinek, például a kamaráknak a véleményét is. Ez hosszas folyamat, de augusztus végére szeretnének az egyeztetések végére érni – mondta az államtitkár.

Szerinte vannak képzések, amelyekre szükség van, csak más tartalommal, vagy nem alapképzésben. Például a nemzetközi tanulmányok szak esetében 140 megkérdezett, végzett hallgató 125 különböző munkakörben tevékenykedett, ami nem kapcsolódott ahhoz, amit tanult – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy az első bejelentéshez képest több képzést mégsem szüntetnek meg, a tiltakozások hatására meghátráltak, úgy reagált: meghátrálni egy döntésből lehet, de még nem volt döntés. Mint mondta:Ezt már csak azért sem nevezném meghátrálásnak, mert mi csak koordináltuk és a kerekasztal résztvevői között közvetítettük a rektori konferencia javaslatait.