Augusztus 20.: Tüntetett az ellenzék

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Függetlenség napja néven hirdetett demonstrációt vasárnapra az Együtt. Az eseményen több ellenzéki politikus is felszólalt.


Az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak, és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni – mondta a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki tüntetésen. A demonstráción a szabad sajtó támogatását kérték és a kormány leváltását ígérték a felszólalók – írja az atv.hu. Karácsony Gergely azt mondta, a 2018-as választás után újra kell alapítani azt a Szent István-i államot, amit az elmúlt száz évben többször leromboltak. Szerinte az államnak az a dolga, hogy védje a polgárokat a hatalommal, a munkásokat a tőkével, a jövőt pedig a jövő felélésével szemben. Ilyen államot kell építeni, és ennek az államnak Európában van a helye – mondta Karácsony.

Szerinte a jövő évi választásokig már kevés az idő, de az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak egymással és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni.

Hajdu Nóra, a szervező Együtt alelnöke a nemzeti együttműködés rendszerének felszámolását és egy igazságosabb, tisztességesebb ország létrehozását ígérte, ha kormányra kerülnek. A jövő évi választásokról azt mondta, az utolsó utáni pillanatig nyitva áll az ajtajuk minden új politikai erő előtt, amelynek szintén az a véleménye, hogy a 2010 előtti és utáni világot is meg kell haladni.

Vágó Gábor, a Magyar Korrupcióellenes Szövetség Egyesület alapító tagja azt mondta, a jelenlegi hatalom újjáépítette a pártállamot, mivel ez a rendszer nem a nép, hanem a saját érdekeit szolgálja. Az ellenzék felelőssége egy olyan állam létrehozása, amely valóban a népet szolgálja, az állampolgárok pedig ezt a helyi szabad sajtó kiépítésével, támogatásával segíthetik.