Augusztus 20.: Szent István és bérunió

Forrás: Vs.hu, Kozma Zsuzsi

-

A Jobbik és a szocialisták kormányfő-jelöltje is beszédet mondott a nemzeti ünnepen.


Vissza kell térni Európához, Szent István király intelmeihez – mondta Botka László szegedi polgármester. Az MSZP kormányfő-jelöltje szerint "akkor tudunk boldog, összetartozó nemzete lenni a Kárpát-medencének, ha nagyobb felelősséget vállalunk egymásért, határon innen és túl is".

A hazafiság számára azt jelenti, hogy "a következő nemzedéknek is megóvjuk történelmi, kulturális örökségünket, szétszakadó társadalmunkat pedig ismét egybeforrasztjuk" – mondta Botka. Szerinte "magyar emberként nem elégedhetünk meg azzal, hogy saját otthonunkban, a város falain belül rendet látunk". Nem hagyhatja, hogy miközben a szegedieknek "a lehetőségekhez képest jó élete van, a város szépen gyarapszik", "az ország nagyobbik fele egyértelmű vesztese lett az elmúlt éveknek".

A szocialista politikus szerint Szent István álma beteljesületlen maradt, hazánk egyre távolabb kerül Európától. Csongrád megye és az ország hét fejlesztési régiója közül további három az unió legszegényebbjei közé süllyedt, az emberek többségének sorsa rosszabbra fordult. Az emberek joggal érezhetnek dühöt és elégedetlenséget, ha az ország állapotára gondolnak, mert a nemzet vezetői nem tesznek semmit azért, hogy a helyzet megváltozzon – monda Botka.

A szocialista politikus az elmúlt hónapokban országjárásra indult, hogy a szegedi példát ajánlja mintául. Szerinte olyan programot dolgozott ki, amely központi eleme a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és az ordító igazságtalanságok megszüntetése. A leszakadó családokról, az idősekről, az oktatás, az egészségügy problémáiról a polgármester azt mondta, az egész ország tanulhatna abból, "amit mi közösen Szegeden elértünk".


Elindult az aláírásgyűjtés

Vona Gábor elkerülhetetlennek nevezte a bérek rendezését a Jobbik városligeti rendezvényén. A párt ezzel elkezdte az európai bérunióról szóló aláírásgyűjtést. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint változtatni kell, mert Magyarország nem érzi jól magát Európában. Az európai polgári kezdeményezés nem arról szól, hogy a bérek egyik napról a másikra megemelkednek, sem arról, hogy Brüsszel adjon több pénzt, vagy a kormány automatikusan emeljen – szerinte meg kell reformálni Európát, ugyanis nem igazságos és szolidáris.

Vona szerint a kelet-közép-európai országokat nem a felzárkózás miatt vették fel az unióba, hanem azért, hogy a többi tagállam olcsó munkaerőhöz és piacokhoz jusson. Szerinte a 2004-es és a mai átlagkereset között nőtt a szakadék a nyugatihoz képest. Vona pozitív példaként hozta a volt NDK-t, ahol az egyesítés óta komoly fejlődésen ment keresztül és erősebbé tette a német gazdaságot.

Az EU vagy a bérunióval lesz, vagy nem lesz – mondta Vona. A Jobbik akkor is támogatná a béruniót, ha azt Orbán Viktor vagy Botka kezdeményezte volna, ócska és szánalmas politikai kisszerűségnek nevezte a bérunióval szembeni kritikákat, s azt mondta: nemcsak a jobbikosoknak, hanem az összes párt szimpatizánsának európai bért akarnak.

Az egyenlő munkáért egyenlő bért elvével meg kell szüntetni egy uniós rendszerhibát, de van Magyarország gazdaságát olyan állapotba kell hozni, hogy ki tudja használni a lehetőséget. A tennivalók között említette a korrupció felszámolását és az offshore vagyonok hazahozatalát. Vona egy régiós térképet is hiányolt arról, hogy az országban milyen fejlesztések szükségesek. Szerinte ma az országgyűlési képviselők lobbiján múlik, hogy hol mi valósul meg.

Vona szerint hét tagállamban legalább egymillió aláírást kell gyűjteniük. A gyűjtést egy faltörő koshoz hasonlította: minél többen állnak mellé, annál könnyebb lesz áttörni a kaput. A kezdeményezés sikeressége függ a 2018-as országgyűlési választástól, a többi tagállamtól és Brüsszel hozzáállásától. A cél, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. Ha valaki el akar menni az országból, az szabadság legyen és ne kényszer – mondta Vona.

A Jobbik elnöke azt mondta, ha hibát követ el, hajlandó bocsánatot kérni. Bocsánatot kér a nyugdíjasoktól, de a Fidesz nevében, a Fidesz helyett, amiért manipulálja, hamis hírekkel, csúsztatásokkal hecceli, egymás ellen fordítja őket. A bérunió a nyugdíjasoknak is érdeke, mert a nyugdíjak értéke a bérek értékének függvénye, emellett az elvándorlást is meg tudja állítani.

Szerinte a 2018-as választási kampányra minden idők legdurvábbja lesz, mert "az MSZP és a Fidesz kéz a kézben retteg a Jobbiktól", és képesek összefogni ellene. A választás tétje szerinte az, hogy az emberek egy fullasztó országban akarnak-e élni rögeszmés politikusokkal vagy egy szabad, élhető országban, tisztességes, józan politikusokkal.