December 24-én legyenek zárva a boltok

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Ősszel dől el, hogy ezt tervezi-e a kormány.


December 24-én legyenek zárva a boltok – ebben egybevág a kormány és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének álláspontja. A munkaszüneti napokra és a nemzeti ünnepekre vonatkozó nyitvatartásról egyelőre nem kérdezte meg a kormány a jelentősebb kereskedelmi érdekképviseleteket.

Hiába állítja a Fidesz frakcióvezetője, hogy egyeztetnek az érdekképviseletekkel a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról, a legnagyobb szervezeteket nem keresték meg – írta a Magyar Nemzet.

Nem kereste meg a kormány a kereskedelemben dolgozók egyetlen reprezentatív szakszervezetét sem, hogy tárgyaljanak a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a 15 ezer aktív tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József.

Az árbevétel alapján legnagyobbnak tekinthető szakmai szervezet, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint őket sem kereste meg a kormány.

Mindez azért érdekes, mert Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ősszel a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó új szabályozást, és jelenleg is egyeztetnek a részletekről az érdekképviseletekkel.


Amikor a Fidesszel tárgyaltunk, eredményes volt.
Úgy tűnik, elfogadta a frakció fő javaslatainkat.
Ma is korrekt módon halad a folyamat 

– monda a Magyar Hírlapnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy egy dolgozó csak két hétvégén dolgozzon egy hónapban, így két szabad vasárnapja maradna, és mindenki csak egy műszakot vállalhatna. December 24-én a boltok legyenek zárva, a karácsonyi ünnepi készülődés a dolgozóknak is jár – mondta el Bubenkó. A szakszervezet bízik abban, hogy minden javaslatukat elfogadja a kormány.

Bubenkó nyilatkozata előtt egy nappal Kósa azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy szabályozni kell, hány vasárnapon dolgozhassanak az emberek egy évben, és mely napokon ne tartsanak nyitva a boltok.


Az MSZP sem mond ellent annak,
hogy ünnepnapokon,
így például december 24–26-án
vagy augusztus 20-án zárva legyenek

– mondta Kósa Lajos.

Kósa szerint többféle elképzelés létezik, az egyik például az, hogy évente meghatározott számú napon lehet vasárnap munkát végezni: ez hattól akár húszig is terjedhet. Beszélni kell a szombati munkavégzésről, ahogy a munkaszüneti napokra és a nemzeti ünnepekre vonatkozó nyitvatartási szabályokról is. Ezekre is kiterjed majd a javaslatuk – írta a Magyar Nemzet.


Lehet, hogy december 24-én üres lesz


Nem lesz boltzár

Nem állítja vissza a kormány a vasárnapi boltzárat – mondta Kósa Lajos. A vasárnapi boltzár visszaállításának híre azért vetődött fel a Magyar Nemzet szerint, mert a kormány nem egyeztetett a tervezett változtatásokról a legnagyobb érdekképviseletekkel.

Kósa elmondta a Kossuth Rádióban, hogy mivel vissza kellett vonni a korábbi szabályozást, a kiskereskedelemben dolgozók rosszul jártak, és rendezni kell a helyzetet, hogy kedvezőek legyenek számukra a feltételek. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a vasárnapi boltzár áprilisi eltörlésével épp a kormány írta vissza a munka törvénykönyvébe az ötvenszázalékos vasárnapi pótlékot, holott a boltzár idején arra az öt szabadon választott vasárnapra, amelyiken mégis ki lehetett nyitni, 100 százalék pótlék járt a dolgozóknak.