Átvonult a vihar a fél országon

Fotó: MTI/Kallos Bea / MTI/Kallos Bea

A fővárosban, Észak-Magyarországon, az Alföld középső és északi területein okozott károkat az országon átvonuló vihar. A legnagyobb, 90 kilométernél erősebb széllökéseket a Bakonyban és Északkelet-Magyarországon mérték.


Az ország egy részén már átvonult az esővel járó szélvihar, de a Dunántúl középső részén, az Alföldön és a déli megyékben a következő órákban viharos, délen akár 100 kilométer per órás széllökések lehetnek. Továbbra is másodfokú, azaz narancssárga riasztás van érvényben szombat éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten. A Heves megyei Ecséden és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Aggteleken kidőlt fák villanyvezetéket szakítottak le. Aggteleken mintegy kétszázan maradtak áram nélkül. A helyreállítási munkálatok várhatóan az esti órákig eltarthatnak. Pest megyében több helyen meggyulladt a száraz aljnövényzet, a szél nehezítette az oltást. Számos helyen riasztották a tűzoltókat a viharban kidőlt fák, leszakadt faágak miatt. A rossz idő miatt elmaradt a Győri Tavaszi Fesztivál megnyitója. Budapesten a baloldali pártok közös március 15-i nagygyűlése maradt el. Debrecenben a viharos szél felszaggatta a református nagytemplom körüli állványzat fóliáját, amelyet aztán a tűzoltók bontottak el.


Vasárnapra is jut a szélből

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, délnyugaton azonban hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Több helyen valószínű eső, zápor – írta a met.hu. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, nap közben 11 és 16 fok közötti értékekkel számolhatunk. Az északnyugati szél változatlanul erős, többfelé viharos lesz, akár 90 kilométeres óránkénti széllökések is előfordulhatnak majd.